Gezelschapsspelletje

ZEVEN WEKEN na de verkiezingen en een dag voor de Kamer op vakantie gaat, verschenen de informateurs woensdag in de Kamer om tekst en uitleg te geven over de voortgang van de kabinetsformatie....

Meer eensgezindheid was er op een ander punt: alle toekomstige oppositiepartijen vrezen dat de formatie zal leiden tot een regeerakkoord dat het toch al beperkte dualisme tussen Kamer en kabinet nog meer zal beperken. Die vrees is niet onterecht, gezien de tot nog toe uitgelekte deelakkoorden. Die gaan lang niet altijd over de hoofdlijnen van het beleid. Maar vaak over onderwerpen (het homohuwelijk, de omvang van de kippenpopulatie) die zeer wel in een open debat tussen Kamer en regering kunnen worden geregeld.

Het blijft tobben, ook met deze kabinetsformatie. Al drie decennia pleiten vooral de progressieve partijen voor een transparanter en democratischer formatieproces. Kleine verbeteringen zijn er ook wel te bespeuren. Het debatje van gisteren is daar een voorbeeld van, en ook de informatievoorziening van de onderhandelaars is iets beter geregeld dan bij vorige formaties.

Maar in de kern van de zaak is er weinig veranderd. De (in)formateurs zijn nog altijd geen verantwoording verschuldigd aan de Kamer (maar uitsluitend aan Hare Majesteit) en de belangrijkste afspraken worden door een klein groepje onderhandelaars in achterkamertjes gemaakt. Daaraan zal ook weinig veranderen zolang het kiesstelsel onveranderd blijft.

Toch had van PvdA en D66 mogen worden verwacht dat zij zich bij deze formatie hadden ingespannen voor een minder schimmige en vooral omslachtige onderhandelingsprocedure. Dat had ook gekund als Kok direct na het eerste informatierondje van Klaas de Vries als formateur aan de slag was gegaan. Maar kennelijk durfden noch de beoogde ministerpresident, noch de onderhandelaars zo'n voortvarende procedure aan. En dat is vreemd, gezien het feit dat de PvdA, VVD en D66 al voor de verkiezingen van de daken schreeuwden samen te willen doorgaan.

De paarse partijen betogen dat er afspraken moeten worden gemaakt die een volgend kabinet een hechte politieke basis verschaffen. Daarin hebben ze gelijk. Niemand zit op flodderwerk te wachten. Maar het blijft ergerniswekkend en ook onverstandig dat daarmee niet wat meer haast wordt gemaakt. Soms lijkt het wel alsof de werkgroepen, onderhandelaars en informateurs met een gezelschapsspelletje bezig zijn. Dat komt het imago van de politiek niet ten goede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden