Gezelschapsspel over Berlusconi loopt uit de hand

Italianen die hun premier haten konden zijn dood zien in een film. Nu is er ook een opstelwedstrijd en een Facebookactie waarin Berlusconi sterft. De kritiek zwelt aan.

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Silvio Berlusconi was er vorig jaar in een opiniestuk in het Italiaanse blad Kos stellig over: in de toekomst zouden mensen zeker 120 jaar oud kunnen worden. Het moet sinds die publicatie van il Cavaliere de nachtmerrie van elke tegenstander van de wispelturige Italiaanse premier zijn geweest. Dat ook de 73-jarige Berlusconi zelf die hoge leeftijd wel eens zou kunnen bereiken.

Misschien daarom kondigde de Italiaanse uitgeverij Noubs vorige week een schrijfwedstrijd aan waarin Italianen vrij mochten fantaseren over hoe en waar Berlusconi zal sterven. Ook wilde Noubs weten of de Italiaanse premier tegen die tijd zou zijn gekloond. Maar vooral hoe de deelnemers aan de schrijfwedstrijd het nieuws over diens dood zouden beleven.

De spelregels van ‘De nacht waarop Silvio Berlusconi stierf’ waren simpel: bijdragen mochten niet langer zijn dan tien pagina’s en moesten vóór 6 januari binnen zijn. ‘Als jullie voor die tijd niks verzonnen hebben, komt het omdat jullie onbewust toch van hem houden’, aldus de uitgeverij.

Een tegenreactie liet niet lang op zich wachten. Il Giornale, de spreekbuis van de familie Berlusconi, publiceerde een eigen verhaal over Berlusconi’s dood. Volgens de krant sterft hij in het jaar 2030. Op dat moment is hij nog altijd premier van Italië, maar ook president van de republiek. Berlusconi blijkt vergiftigd, maar herrijst uit de dood tijdens de staatsbegrafenis.

Naast dit opmerkelijke verhaal overlaadden duizenden aanhangers van Berlusconi uitgeverij Noubs de afgelopen dagen met stevige kritiek. Senator Fabrizio Di Stefano van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid brieste zelfs dat ‘met deze voor het eerst in Italië degene die het meest haat zal worden beloond’. Noubs besloot uiteindelijk de naam van de schrijfwedstrijd maar te wijzigen in ‘De nacht waarop Silvio Berlusconi werd gekloond.’

Overigens zorgt Berlusconi’s ‘dood’ vaker voor ophef. Zo verscheen in 2007 de omstreden film Shooting Silvio, waarin de hoofdpersoon Giovanni (28) plannen maakt voor de ontvoering van en de moord op Berlusconi, die hij bestempelt als ‘de incarnatie van het kwaad’.

En donderdag kondigde de Italiaanse regering voortaan hard te zullen optreden tegen de 19 duizend deelnemers aan de Facebook-actie ‘Laten we Berlusconi vermoorden’ en ‘Dood Berlusconi’. Het opvallendste voorstel op die pagina’s komt wellicht van ene Vicenzo. ‘Als hij dood moet, laat hij dan aan een overdosis viagra sterven. Zo maken ze in elk geval geen held van hem.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden