Gezellichtjes

Mooie discussie voor onder de boom, vindt Niche. Zonder, met kluit of echte namaak? In bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens, ongeveer 3,1 miljoen, staat een kerstboom, weet het Productschap Tuinbouw....

PETER VAN DEN BERG

'Een echte boom ruikt lekkerder', zegt de een. 'Ik koop er een met kluit; kan terug in de grond', beweert de natuurliefhebber. 'Mooie vorm, geen naaldenoverlast', weet de kunstminner. Ter oriëntatie: in de hal van het FNV-gebouw staat een kunstboom, in de kantine van de Volkskrant een echte, zónder kluit.

Feit is dat in warenhuizen veel minder kunstbomen staan dan vorig jaar. Zit de schrik erin na een publikatie in de Consumentengids? Daaruit bleek dat kunstbomen pvc en forse hoeveelheden cadmium, chroom of lood bevatten. Die zware metalen komen vrij bij verbranding. 'Zelfs al zou je in twintig jaar maar één kunstboom kopen tegenover twintig echte bomen, dan nóg is een echte boom beter.'

Het Productschap Tuinbouw denkt dat de echte boom zich staande weet te houden. 'Er is een tendens de kerstboom steeds eerder te kopen. Bomen die langer houdbaar zijn, zoals de Blauwspar en de Nordman, zullen daarom naar verwachting aan marktaandeel winnen', voorspelt Arie van Woerden.

Alleen in de drie miljoen bomen zitten al gauw honderd miljoen gezellichtjes. Stel dat het land donderdagavond door een stroomstoring wordt geveld, zouden er dan schadeclaims volgen?

'Niet één', hoort Niche roepen.

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden