Gezant Suriname weigert terugkeer voor spoedoverleg

De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Edgar Amanh, heeft een ernstig conflict met zijn regering in Paramaribo. Amanh is teruggeroepen voor spoedoverleg over de behandeling van een Surinaamse minister op Schiphol, maar hij weigerde vrijdag af te reizen....

Van onze verslaggever

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Kraag-Keteldijk, maakte vrijdag in Paramaribo bekend dat Amanh zich ziek heeft gemeld. De minister waarschuwde de ambassadeur, die al op de nominatie staat te worden vervangen, dat hij zich desnoods ‘onder medische begeleiding’ bij haar moest melden.

Kraag-Keteldijk zou verbolgen zijn over het als gebrekkig ervaren optreden van Amanh in het hoog oplopende conflict tussen Nederland en Suriname over de veiligheidscontrole die haar collega van Transport Amafo maandag op Schiphol moest ondergaan.

Amafo, die incheckte op een vlucht naar Qatar, weigerde door een veiligheidsscan te lopen. De minister wees daarbij op haar diplomatieke status. Uiteindelijk besloot ze onder protest mee te werken.

Het was het tweede incident in korte tijd waarbij Amafo was betrokken. In januari wilde personeel op Schiphol haar visiteren op drugs tijdens een honderd-procentscontrole van haar vlucht uit Suriname. Uiteindelijk zag het personeel hiervan af.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wees vrijdag de Surinaamse kritiek van de hand. Volgens het departement zijn volgens het Verdrag van Wenen alleen staatshoofden en regeringsleiders uitgezonderd van de reguliere veiligheidscontroles op vluchten.

‘Alle ambassades in Den Haag weten dit, dus ook de Surinaamse’, aldus een woordvoerder van het ministerie. ‘Ook Nederlandse ministers moeten deze controles ondergaan.’

Kraag-Keteldijk, die in januari de Nederlandse behandeling van Amafo fel hekelde, wilde met het terugroepen van Amanh een signaal afgeven aan Den Haag. Ze zegt zich nog te beraden over andere maatregelen.

De ambassadeur had deze week in een diplomatieke nota aan Den Haag al zijn beklag gedaan over de behandeling van Amafo maar hier zou Kraag-Keteldijk niet tevreden over zijn geweest.

Na het incident in januari, waartegen Suriname toen ook heftig protesteerde, zijn afspraken gemaakt met Nederland over de controle van Surinaamse ministers. Deze afspraken gelden echter alleen voor de honderd-procentscontrole op vluchten uit Paramaribo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden