Gezant EU gaat Netanyahu vragen beleid te matigen

De Europese Unie maakt zich ernstig zorgen over het voortdurend verslechteren van de verhoudingen in het Midden-Oosten. Tijdens de Eurotop afgelopen weekeinde in Dublin werd in het bijzonder de nederzettingenpolitiek van de regering-Netanyahu op de korrel genomen: 'De nederzettingenkwestie holt het vertrouwen in het vredesproces uit; zij is een belangrijk...

Van onze correspondenten

DUBLIN

Op initiatief van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo kreeg de verklaring het karakter van een mandaat aan de speciale Europese gezant voor het Midden-Oosten. Israël en de PLO worden opgeroepen de gezant te beschouwen als bewijs van de Europese wil om vrede in het Midden-Oosten te bevorderen.

De 'concrete en onmiddellijke maatregelen' die de Europese gezant bij de regering-Netanyahu moet gaan bepleiten zijn onder meer:

* Een Israëlische toezegging onder alle omstandigheden een aanzienlijk aantal Palestijnse arbeiders op Israëlisch grondgebied toe te laten.

* Het ophouden met vernederende praktijken bij de grensovergangen.

* Het opheffen van alle hindernissen voor het transport en de export van goederen die snel aan bederf onderhevig zijn.

* Het vergemakkelijken van de doorgang voor ambulances en artsen bij de grenscontroleposten.

* Het vergemakkelijken van gezinshereniging van Palestijnen in Jeruzalem, onafhankelijk van de status van de stad.

* Opening van een luchthaven in Gaza.

Volgens de Europese Raad van Dublin zijn de Israëlische nederzettingen op de westelijke Jordaanoever 'in strijd met het internationale recht'. Bovendien constateert de Unie dat de sociale en economische ontwikkeling van de Palestijnen vereist dat een einde wordt gemaakt aan de blokkade door Israël van de Gaza-strook en de westelijke Jordaanoever.

De Raad dringt er bij Israël op aan 'alle beperkingen op te heffen, behalve waar de legitieme veiligheidsbelangen van Israël manifest in het geding zijn', bijvoorbeeld in het geval van terrorisme. Volgens de Unie hebben de economische gevolgen van de Israëlische blokkade het optimisme aangetast dat was ontstaan door de Palestijnse autonomie.

De Israëlische regering en de Palestijnse autoriteiten worden vervolgens opgeroepen samen te werken in het belang van de veiligheid. Beide moeten maatregelen nemen om extremisten te controleren en terrorisme te bevechten.

Ten slotte worden de 'mediterrane partners' van de Unie opgeroepen mee te helpen aan de ontwikkeling en integratie van de Palestijnse economie in de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden