Gezang noch gescheld in Utrechts voetbalstadion

FC Utrecht speelt vanavond in het toernooi om de UEFA Cup voor straf zonder publiek in De Galgenwaard tegen Zilina uit Slowakije, na ongeregeldheden tegen Legia Warschau vorig seizoen....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Jeffrey van As hoorde zijn dochter roepen, Heini Otto meldde zich in tranen bij de meegereisde supporters buiten het stadion en John Bosman scoorde ook in een leeg stadion gemakkelijk. Een onvolledig overzicht van voetbal zonder publiek, opgetekend uit de mond van betrokkenen.

3 mei 1992: burgemeester Van Graafeiland van Venlo laat VVV - Den Haag zonder publiek spelen.

Heini Otto, FC Den Haag: 'De burgemeester heeft mij een persoonlijke excuusbrief gestuurd, omdat ik de laatste competitiewedstrijd van mijn loopbaan in een leeg stadion moest voetballen. Omwille van de veiligheid kon hij niet anders, schreef hij. Het leek op een trainingswedstrijdje, zo zonder entourage. Wat de oplossing voor voetbalgeweld is weet ik niet, maar zonder publiek voetballen is dat niet.

'Enkele honderden meegereisde supporters stonden buiten te schreeuwen. Na de verloren wedstrijd heb ik de trappen van stadion De Koel beklommen om naar ze toe te gaan. Dat was heel emotioneel. Van dat moment kwamen grote foto's in de krant.'

11 oktober 1999: de tweede helft van NAC - FC Dordrecht wordt zonder publiek gespeeld, nadat op 26 september een vuurwerkbom is ontploft en het duel is gestaakt.

Jeffrey van As, NAC: 'Mijn dochter schreeuwde mijn naam. Het was een apart gevoel dat ik haar hoorde. Familie werd wel toegelaten tot het stadion. Voor ons was het niet zo bijzonder. We stonden al met 1-0 voor en hadden een man meer op het veld. Het was een ontspannen wedstrijdje. Buiten, bij de open hoeken, zag je honderden fans staan.

'Het is gek als het zo stil is in het stadion, als je de trainer écht kunt verstaan. Je hoort alles en je hoort niets eigenlijk. Je hoort bij wijze van spreken een blikje op de grond vallen.

'Maar hoe drukker het is bij het voetbal, des te leuker. Je voetbalt uiteindelijk toch om de mensen te vermaken. Op het moment dat je het veld betreedt, denk je echt niet aan een wedstrijdpremie.

'Volgens mij is het flauwekul dat FC Utrecht vorige week heeft geoefend op het spelen zonder publiek. Een wedstrijd tegen het tweede elftal, tegen spelers die je kent, is toch anders dan een wedstrijd tegen een ploeg waarvan je niets weet.

'Het zal toch wel even wennen zijn, De Galgenwaard zonder gezang en gescheld. Utrecht, Feyenoord en NAC zijn toch de clubs die mede door de steun van het publiek in hun eigen voetbalstadion moeilijk te verslaan zijn. Dat publiek heeft een afschrikkende werking. De sfeer is intimiderend, een beetje Zuid-Europees. Dat begint al bij het opwachten van de spelersbus van de tegenstander door de supporters. Even die middenvinger omhoog. Mij doet het niets. Ik kijk eens uit het raam van de bus en het motiveert me alleen. Anderen hebben er wel last van.'

9 december 1987, Nederland - Cyprus, overgespeeld in De Meer na het beroemde bomincident in De Kuip.

John Bosman, schutter: 'We mochten blij zijn dat we de wedstrijd mochten overspelen. Toen het duel in De Kuip werd gestaakt nadat een bom was ontploft bij de Cypriotische doelman, hielden we rekening met uitsluiting voor het EK. In de kleedkamer besloten we om na de hervatting met zo hoog mogelijke cijfers te winnen. Het werd 8-0, met vijf doelpunten van mij.

'Het was ijskoud in De Meer, toen de wedstrijd later opnieuw moest worden gespeeld. Ik weet niet eens meer of er familie op de tribunes zat. Ja, pers wel. We deden wat we moesten doen, winnen om ons te kwalificeren voor het EK. Met 4-0 deze keer. Nu scoorde ik drie keer. We hebben nog champagne gedronken in de kleedkamer.

'Ja, ik tel die vijf doelpunten mee. De wedstrijd is ongeldig verklaard, maar is toch gewoon gespeeld. In sommige lijsten sta ik met dertig interlands en zeventien doelpunten, in andere met twaalf uit 29. Dat scheelt nogal wat.

Foeke Booy, trainer FC Utrecht: 'Ik kijk uit naar de wedstrijd tegen Zilina, ondanks de bizarre omstandigheden. We doen onszelf tekort als we de volgende ronde niet halen. We willen onze supporters nog een wedstrijd met publiek bieden.

'We hebben vorige week getraind in een lege Galgenwaard, waarbij alles tot in detail is gesimuleerd, tot het spelen van de Cucuracha na een doelpunt toe.

'De omgeving zal ons niet wakker houden. We zullen elkaar scherp moeten houden, zeker in een mindere periode. En je hoort inderdaad alles wat iemand zegt. Dat heeft ook voordelen. We kunnen makkelijker met elkaar praten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden