Gezamenlijk voorstel linkse oppositie: 'Maak werkgeverspremie voor flexwerk fors hoger'

De WW-premie die werkgevers voor flexkrachten betalen moet vier keer zo hoog worden als de premie voor werknemers met een vaste baan. Met dat gezamenlijke voorstel hopen SP, GroenLinks en PvdA het aanbieden van vaste contracten aantrekkelijker te maken.

Oppositieleiders Jesse Klaver (Groenlinks), Lodewijk Asscher (PvdA) en oud-leider Emile Roemer (SP) in debat met Premier Rutte tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
Oppositieleiders Jesse Klaver (Groenlinks), Lodewijk Asscher (PvdA) en oud-leider Emile Roemer (SP) in debat met Premier Rutte tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

De linkse oppositiepartijen voeren sinds het aantreden van het kabinet eendrachtig oppositie. Zij vonden elkaar in alternatieve hoofdlijnen voor het kabinetsbeleid en in het verzet tegen de btw-verhoging en de afschaffing van de dividendbelasting. Om de kritiek voor te zijn dat zij alleen maar tegen het beleid zijn, borduren zij nu met hun WW-plan juist voort op het regeerakkoord.

Ook de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie streven ernaar om flexwerkers voor de werkgevers duurder te maken en vaste werknemers minder duur. Bij flexwerkers gaat het vooral om mensen met een tijdelijke baan. De coalitie sprak af dat onderzocht wordt of een verschil in werkgeverspremies voor de werkloosheidsuitkering WW bijdraagt aan het aantrekkelijker maken van een vast contract.

Bart van Kent, Tweede Kamerlid voor de SP en initiatiefnemer van deze linkse samenwerking, stelt dat hij de coalitie 'een handje wil helpen om haast te maken'. Hij dient het voorstel woensdag in bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken.

'Het gaat erom dat de vervuiler betaalt', zegt Van Kent, 'Flexwerkers komen nu vier keer zo vaak in de WW als vaste werknemers.' Daarom stellen SP, GroenLinks en PvdA voor om de premie voor flexkrachten vier maal zo hoog te maken als de premie die werkgevers voor werknemers in vaste dienst betalen. Volgens hen kost het voorstel de schatkist niets extra, omdat de premie kostendekkend kan worden vastgesteld.

De minister van Sociale Zaken stelt elk half jaar de premies voor de WW vast. 'Het is een ministerieel besluit, er is geen wetswijziging nodig om de systematiek aan te passen', zegt Van Kent, 'De invoering lukt niet meer per 1 januari 2018, maar per 1 juli kan dit worden ingevoerd.'

Er is wel een wezenlijk verschil tussen het kabinetsplan en het voorstel van de linkse oppositie. Voor de uitkering in het eerste half jaar werkloosheid betalen werkgevers nu per economische sector een aparte premie. Voor langduriger werkloosheid betalen zij een algemene premie.

Bart van Kent (SP), initiatiefnemer van deze linkse samenwerking Beeld anp
Bart van Kent (SP), initiatiefnemer van deze linkse samenwerkingBeeld anp

Het kabinet stelt voor de premie voor het eerste zes maanden werkloosheid niet meer per sector vast te stellen, maar om daar een hogere premie voor flexkrachten in te voeren en een lagere voor werknemers in vaste dienst. De linkse oppositie wil dat onderscheid voor de hele WW-premie invoeren.

De vakcentrale FNV omarmt het idee om de WW-premie in te zetten om flexwerk te ontmoedigen. De gedachte van SP, GroenLinks en PvdA om de premiedifferentiatie voor de hele WW-periode te laten gelden, vindt de FNV 'interessant'. 'Het vaste contract zou er in één klap een stuk lucratiever van worden', aldus een woordvoerder.

Ondernemingsvereniging VNO-NCW wijst erop dat het onbedoeld verkeerd kan uitpakken voor jongeren, die vaak tijdelijke contracten hebben. Jongeren zouden daardoor duurder worden. Ook stellen de werkgevers dat bedrijven nog steeds 'flexibiliteit moeten blijven organiseren'. VNO-NCW wil het kabinetsplan 'in samenhang' zien met andere voorstellen die flexwerk duurder maken, zoals het recht op ontslagvergoeding, dat ook voor flexwerkers gaat gelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden