Gezamenlijk ijshockeyteam voor beide Korea's stuit op verzet, want: onsportief

Het leek zo mooi: woensdag accepteerde Noord-Korea een voorstel van Zuid-Korea om bij de Winterspelen in Pyeongchang een gezamenlijk vrouwenijshockeyteam te presenteren. Daarmee wordt de ploeg het eerste inter-Koreaanse team op de Olympische Spelen, een primeur met veel symbolische waarde. Maar niet iedereen is er blij mee.

Jeroen Visser
De teams van beide landen poseren gezamenlijk voor een foto tijdens een eerder toernooi. Beeld epa
De teams van beide landen poseren gezamenlijk voor een foto tijdens een eerder toernooi.Beeld epa

De beslissing kreeg de afgelopen dagen kritiek van duizenden Zuid-Koreanen op sociale media. 'Is praten met Noord-Korea belangrijker dan de inspanningen die de atleten hebben geleverd in de voorbereiding op de Spelen?', aldus een vaak geliket commentaar op nieuwssite Naver.

Een petitie tegen het plan kreeg al ruim dertigduizend steunbetuigingen. 'Hoeveel atleten ben je van plan op te offeren voor je show', schreef een van de ondertekenaars, gericht aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, die toestemming gaf voor team Korea.

De woede richt zich vooral op het feit dat de deelname van de vijf à zes Noord-Koreanen waarschijnlijk ten koste gaat van enkele Zuid-Koreaanse ijshockeyers, omdat het IOC voorschrijft dat de selectie uit maximaal 22 spelers mag bestaan. 'De niet-gekwalificeerde Noord-Koreanen ruïneren de inspanningen van onze atleten', concludeerde een van de ondertekenaars van de petitie.

Geschokt

Veel Zuid-Koreanen zijn ook verongelijkt omdat het plan het gedroomde debuut van de nationale ijshockeyploeg verstoort. Zuid-Korea, 22ste op de wereldranglijst, wist zich nooit eerder te kwalificeren, maar is als gastland automatisch geplaatst.

Ook de coach van het ijshockeyteam, de Canadese Sarah Murray, is boos. 'Het is moeilijk voor de spelers. Die hebben hun plek in de selectie afgedwongen en het verdiend om naar de Spelen te gaan. En dan worden op het laatste moment spelers toegevoegd. Dat heeft wel degelijk effect op ze.'

Murray zei dat ze pas hoorde van het voorstel toen ze werd gebeld door journalisten. Ik dacht eerst dat het geruchten waren en wilde het niet geloven, maar nu lijkt het toch serieus te zijn. Ik ben best geschokt dat dit kort voor de start van de Spelen kan gebeuren.'

Competitievervalsing

Zaterdag beslist het IOC in het Zwitserse Lausanne over het voorstel en de andere plannen die Noord- en Zuid-Korea hebben gesmeed. Als de fusieploeg mag meedoen, zal Zuid-Korea wellicht vragen of de selectie mag worden uitgebreid, zodat niemand van de huidige ploeg geslachtofferd hoeft te worden.

Maar ook met die oplossing is niet iedereen blij. Zwitserland, op 10 februari de eerste tegenstander van Zuid-Korea op het olympisch toernooi, tekende al bezwaar aan. 'Hoewel het in politiek opzicht een positief signaal is, zijn wij er toch tegen', aldus Janos Kick van de Zwitserse ijshockeybond. 'Het is niet eerlijk voor landen die veel geld en middelen hebben geïnvesteerd in hun teams. En het komt neer op competitievervalsing.'

Om een acceptabel team neer te kunnen zetten, werden meerdere Amerikaanse en Canadese spelers met Koreaanse roots de afgelopen jaren genaturaliseerd. Murray kreeg de lastige taak om van de Noord-Amerikaanse routiniers en Zuid-Koreaanse jonkies een team te smeden.

Nu krijgt ze er op het laatste moment nog een paar nieuwe spelers bij. 'Ik heb minder dan een maand om hun onze speelwijze te leren. Dat maakt me een beetje nerveus', zei Murray. Een klein lichtpuntje is dat de coach en de spelers hun aanstaande medespelers al een keer hebben ontmoet. Vorig jaar april speelden de twee ploegen een vriendschappelijke wedstrijd in Zuid-Korea. Het gastland won met 3-0.

President Moon Jae-in bezoekt de Zuid-Koreaanse ijshockeysters. Beeld reuters
President Moon Jae-in bezoekt de Zuid-Koreaanse ijshockeysters.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden