Gezagscrisis gaat juridische fase in

Twee advocaten worden de nieuwe hoofdrolspelers in de krachtmeting tussen minister Sorgdrager van Justitie en super-procureur-generaal Docters van Leeuwen. J....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De door Sorgdrager ontslagen Docters heeft aangekondigd te willen terugkeren op zijn post, en wenst een onafhankelijk onderzoek. Sorgdrager ziet alleen toekomst voor Docters buiten het Openbaar Ministerie. Dat meningsverschil moet de rechter beslechten.

De Wijkerslooth heeft ervaring met taaie ontslagzaken. Hij trad onder meer op in de zaak van de ontslagen politiecommissaris Brinkman van Rotterdam. Net als Docters wil Brinkman terugkeren op zijn post. Lukt dat niet, dan wil hij 2,8 miljoen gulden voor afkoop van zijn wachtgeld, en vier ton wegens geleden 'immateriële' schade.

Specialist in het arbeidsrecht is De Wijkerslooth niet. Als landsadvocaat, werkzaam bij het Haagse kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, behandelt hij zaken op tal van rechtsgebieden. Die gingen bijvoorbeeld over het toelaten van journalisten bij het doden van biggen, maar ook om het openbaren van een rapport over de effectenbeurs.

Docters raadsman Duk, verbonden aan het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, is wel specialist. Hij geldt als een van de beste, en ook best betaalde advocaten op het gebied van het arbeidsrecht. Hij publiceert regelmatig over zijn vakgebied, en is gewend aan zaken waarin miljoenen guldens aan schadevergoeding op het spel staan.

In de zaak-Brinkman stelde Duk bij wijze van commentaar dat een onredelijke opstelling van de werkgever de hoogte van de schadevergoeding flink kan opdrijven. Hij dacht ook dat het uitvechten van het Rotterdamse conflict voor de rechter zou leiden tot beschadiging van minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken, en burgemeester Peper van Rotterdam. Als die voorspelling ook zou gelden voor de zaak Docters, moet Sorgdrager het ergste vrezen.

De Wijkerslooth stelde dat de kwestie-Brinkman niet meer was dan een conflict tussen het bevoegd gezag en een ondergeschikte. 'En dan is het nog steeds zo dat de ondergeschikte moet wijken', aldus de landsadvocaat.

De gerechtelijke afhandeling van de zaak-Docters zal zich voortslepen tot ver na de verkiezingen. Waarschijnlijk zelfs tot na de formatie van het volgende kabinet, voorspelt Brinkmans advocaat C. van Leeuwen. Hij denkt dat Docters goede kansen maakt op een voor hem gunstig oordeel van de rechter.

'Denk niet dat een minister maar wat kan aanprutsen, daar zal de rechter een stokje voor steken.'

Het conflict hoeft Docters van Leeuwen overigens geen cent te kosten. Bij ambtenaren, aldus Van Leeuwen, is het gebruikelijk dat de Nederlandse staat beide advocaten betaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden