‘Gewoon, omdat het lekker is’

Veel toeristen in Amsterdam kopen een voorraadje paddo’s...

‘Eugenio, ik wil naar binnen.’ De jongen en het meisje staan voor de etalage. Hij aarzelt, achter het glas staan kleine potjes met vloeistoffen en capsules: energiedrankjes, flesjes om de paddo- of ecstasykater te verzachten en natuurlijke potentieverhogende middelen voor hem en haar. Valeria trekt hem de smartshop in.

Tien minuten later verlaat het stel de Innerspace aan de Spuistraat met magic mushrooms in hun rugtas. Eugenio (25) en Valeria (20) uit Zuid-Italië zijn een weekje op vakantie in Amsterdam. Vanavond gaan ze trippen op de paddo’s die ze hebben gekocht. ‘Gewoon, omdat het lekker is’, legt Valeria in haar beste Engels uit. ‘Het is een heel unieke ervaring. We vinden het leuk om dingen te zien die er niet zijn.’

Even later lopen Olli, Mark en Pascal de winkel in om een flesje energiedrank te kopen. Alle drie zijn ze twintig en komen uit Duitsland. ‘Vanavond halen we de paddestoelen, we willen ze vers eten.’ Mark kijkt in zijn Get Lost-gids, een boekje over Amsterdam met tips over de hippe plekken van de stad en een aantal adressen van coffee- en smartshops. Ze zoeken nog een ander adres.

Binnen verkoopt Meile Schot sinds 1995 paddestoelen en andere natuurlijke drugs. Op schappen staan grote potten met kruiden, sommige grof-, andere fijngemalen. In zijn andere winkel aan de Staalstraat zou Gaelle Caroff haar paddo’s gekocht hebben, even voordat het 17-jarige meisje uit Frankrijk zaterdag van een brug bij de IJtunnel sprong.

‘Ik vind het vreselijk wat er gebeurd is. Maar wij hebben de paddestoelen zeker niet aan haar verkocht. Oudere leden van de groep waarmee ze in Nederland was, hebben de paddestoelen voor haar gehaald, dat heeft de politie ook geconcludeerd. Wij vragen altijd naar de leeftijd van onze klanten’, zegt Schot.

Eugenio en Valeria hebben bij hun aankoop de ‘standaarduitleg’ gekregen over de effecten en de dosering. De verkoper geeft de toelichting in het Spaans, omdat de ‘bijsluiters’ alleen in het Frans, Spaans, Duits, Engels en Nederlands zijn. Op de toonbank ligt voor ieder type paddo een gedetailleerde omschrijving van de effecten die de verschillende soorten hebben.

Het is nog onduidelijk waarom het meisje van de brug is gesprongen, maar Schot vindt dat de media overdreven reageren: ‘Het laatste incident met paddo’s was vijf jaar geleden, maar problemen waarbij alcohol een rol speelt komen veel vaker voor,’ zegt Schot.

‘De ouders van het meisje geven de Nederlandse staat de schuld, maar zelf hebben zij ook een verantwoordelijkheid. Amsterdam staat erom bekend dat sommige drugs vrij verkrijgbaar zijn, veel Europeanen willen daarmee experimenteren,’ zegt hij. ‘Jonge mensen vinden het lekker om de vrijheid van Amsterdam te ervaren, een deel van die vrijheid zijn de smart- en coffeeshops, de vrijheid van roes.’

De meeste paddoliefhebbers gebruiken ze twee tot drie keer per jaar. Net als Eugenio en Valeria zijn de meeste kopers tussen de 20 en 35 jaar oud.

Ook Olli, Mark en Pascal hebben al vaker paddo’s gebruikt. Maar dat is Pascal slecht bevallen, hij hoeft niet meer. Hij vind het geen probleem dat zijn vrienden toch aan de magic mushrooms gaan. ‘Wir wollen einfach eine schöne Zeit haben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden