Gewoon blijven recyclen, ook al is het bio

In deze rubriek wordt elke week een product met een duurzaamheidsclaim bekeken. Dit keer: plastic op basis van planten.

U kent ze wel: die knisperende verpakking van biologische supermarktkiwi's of die mistige zakjes om de EKO-winterpeen. 'Biodegradable' of 'composteerbaar' staat er op, met het Kiemplantlogo en soms 'deze verpakking kan bij het gft-afval'. Waarin verschilt dit nu van ander plastic?


'Gewone' kunststofverpakkingen zijn gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare, eindige grondstof. Bovendien leidt de productie van kunststof uit aardolie tot lucht- en watervervuiling en de uitstoot van CO2. Bioplastics als PLA worden van plantaardige grondstoffen gemaakt: meestal mais en aardappels, die wel 'hernieuwbaar' zijn. Je kunt de grondstof steeds opnieuw zaaien.


Voor de zachte bioplastics wordt het zetmeel uit de mais en aardappels tot polymeervezels gesponnen. Bij de productie van PLA worden de suikers uit mais vergist tot melkzuur, dat ook bruikbaar is voor polymeervezels. De vervuiling en CO2-uitstoot door deze plantaardige kunststoffen zijn een stuk lager dan bij plastics op basis van aardolie. Beter voor klimaat en milieu dus.


Toch is er kritiek op bioplastics. Sommige fabrikanten gebruiken genetisch gemanipuleerde mais, geen goed idee als je weet dat de biologische landbouw gentech afzweert.


Greenpeace wijst op een ander dilemma. Bioplastics zijn prima, maar niet als er grondstoffen worden gebruikt die ook als (vee)voedingsmiddel kunnen dienen: landbouwgrond is al schaars. Voor PLA wordt nu gekeken of de suikers niet gewonnen kunnen worden uit agrarische afvalproducten als stro.


Ook de composteerbaarheid van bioplastic is lastiger dan het lijkt. PLA breekt alleen goed af bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid, zoals in een professionele (gft-)composteerinstallatie, dus niet zomaar in de tuin of langs de weg. En verwarrend genoeg is het beter de bioplastic weg te gooien, samen met het gewone afval, en het daarna te verbranden. Dat is zelfs beter dan composteren, zegt Milieu Centraal. Maar recyclen is het allerbeste. Bij het Plastic Heroes-inzamelingsproject komen bioplastics terecht in de 'mixstroom van zachte plastics'. Die worden gerecycled tot onder meer vleesverpakkingen. 'Gewone' kunststoffen als PET, PP en PE kunnen gescheiden verwerkt worden. Dit leidt tot een hoogwaardiger recycling, maar het aanbod bioplastic is hiervoor nog te klein, zegt Nedvang, de stichting die gemeenten en bedrijven helpt bij scheiding en hergebruik.


Gewoon losse groenten kopen en in je boodschappentas vervoeren blijft het beste.


Loethe Olthuis


Oordeel:


Gewone kunststof fruit/groenten-verpakking:


Bioplastic:


Verkrijgbaar: supermarkten


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden