Gewoon alles even goed sorteren, afdanken, toewijzen, bundelen en bijhouden

Alleen al de geretoucheerde omslagfoto van Julie Morgenstern doet je direct de archiefkast verschuiven. Barricaderen die deur! Dat mens komt hier niet binnen....

Ron van Gelderen

De Amerikaanse efficiency-specialist adviseert klanten met te veel geld en te weinig zorgen hoe ze de boel op orde kunnen brengen. De tv-ster Oprah Winfrey is een van haar klanten. Evenals managers van onder andere Sony Music en yuppen die serieus overwegen het appartement van de buren te kopen om hun troep te stallen. 'Professional organizer', vermeldt haar visitekaartje.

Haar boek Organiseren van binnen naar buiten is het lezen waard, mits de lezer zich niet al te veel stoort aan de babbelzieke boodschapper. Ze belooft haar lezers het einde van het 'jojo-organisatiesyndroom'. Want hoe gaat dat? Je begint iedere keer vol goede moed de boel te ordenen en steeds weer val je terug in je oude patroon. De gemiddelde manager schijnt dagelijks een uur te verliezen op zoek naar dat ene telefoonnummer, dat belangrijke rapport, die goede nietmachine, enzovoort en zo verder.

'Frustrerend', constateert Morgenstern. 'Om razend van te worden. Overweldigend. Ontmoedigend.' En volgens haar onnodig. 'Het jojo-organiseren ligt achter je. Je staat op het punt te ontdekken hoe bevredigend en effectief het kan zijn om dingen te organiseren.' Haar adviezen zijn samen te vatten met de letters s, p, a, c en e. Inderdaad space. De letters staan voor sort, purge, assign, containerize en equalize, ofwel sorteren, afdanken, toewijzen, bundelen en bijhouden.

Het is natuurlijk bekend dat je je spullen goed moet sorteren, dat je veel materiaal moet afdanken en dat je alles een herkenbare plek moet toewijzen. De tips van Morgenstern daarover zijn nuttig. Nieuwer is het enthousiasme dat ze probeert over te brengen aangaande het bundelen en bijhouden. 'Maak het leuk', adviseert Morgenstern. 'Kies mappen, mandjes, dozen en steunen die je mooi vindt.'

'Nu gaan we je archiefsysteem meer smoel, stijl en pit geven', motiveert ze de lezer halverwege het boek. 'Het doel van de bundeltechnieken is niet alleen om een overigens saaie activiteit leuk te maken, hoewel dat ongetwijfeld ook zal gebeuren. Deze suggesties voor je archief zullen je systeem op een visuele manier veel inzichtelijker maken.'

De adviseur wandelt met haar lezers door de werkplek op kantoor, de werkkamer thuis, de woonkamer, de slaapkamer, de keuken en de kinderkamer. Voor iedere plek geeft ze zinnige tips. Ook becijfert ze voor iedere ruimte hoeveel tijd de grote schoonmaak vergt. Ze rekent voor de werkplek zo'n zestien uur voor het sorteren van de spullen en vijftien minuten per dag voor het bijhouden van de boel.

Morgenstern maakt niet de belofte waar dat ze behalve je huis en kantoor ook je leven op orde brengt. Ze beperkt zich louter tot het ordenen van je omgeving. Ze besteedt nauwelijks aandacht aan tijdmanagement, wat toch minstens even belangrijk is als je de chaos in je leven wil beteugelen. Wie meer wil lezen over tijdmanagement kan beter een ander boek kopen. Bijvoorbeeld Haast je langzaam van Lothar Seiwert.

Wie de boel op orde wil brengen, kan bij Morgenstern terecht. Ze waarschuwt voor zigzag-organiseren: 'De meeste mensen begaan de fout om hun organiseer-sessie te versplinteren. Je begint met een la, treft daar een boek aan dat ergens anders thuishoort, loopt naar de boekenkast en ziet dat de planken zo vol staan dat er geen ruimte voor het boek is. Je laat de la voor wat hij is en gaat de boekenkast herindelen.

'Vervolgens vind je op de boekenplanken rondzwervende papieren die in je archief thuishoren, maar dat archief is uiteraard ook een chaos. Dus je laat de la en de planken voor wat ze zijn en gaat je archief uitmesten. Voor je het weet, ben je met vijf, zes, zeven gebieden tegelijk bezig, heb je niets afgemaakt en gooi je uit pure wanhoop de handdoek in de ring.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden