Gewone man die heel links kan verenigingen

De minst stekelige, meest gepolijste socialistische presidentskandidaat heeft gewonnen.

Mocht het er echt van komen dat François Hollande tot president wordt gekozen, dan breken de Fransen met een lange traditie: die van leiders die het alledaagse zijn ontstegen. De Gaulle, Pompidou, Giscard d'Estaing, Mitterrand, Chirac - ieder op hun eigen manier leken ze buiten de werkelijkheid van de gewone Fransman te staan. Hyperpresident Nicolas Sarkozy, getrouwd met een van de meest begeerde vrouwen van het land, past naadloos in dat rijtje.


Dat geldt niet voor François Hollande (57), die juist van zijn gewoonheid zijn handelsmerk maakt. Waar het maar kan, praat hij op markten en in ziekenhuizen met de gewone Fransman, luistert naar zijn zorgen en belooft dat het beter zal worden, mocht hij president worden. Hij neemt geen extreme standpunten in, en gaat zich niet te buiten aan aanvallen op zijn concurrenten.


Sarkozy ziet dat met lede ogen aan. 'Het is een monumentale vergissing te denken dat de Fransen een normale president willen', zei hij. 'Want er is geen Fransman die denkt dat dit een normale baan is.'


Voorlopig geven de Fransen Sarkozy ongelijk. François Hollande is zondag tot socialistische presidentskandidaat gekozen. Een uitkomst waar een jaar geleden nog niemand rekening mee had gehouden.


Hollande is de zoon van een dokter en een sociaal werkster. Zoals zoveel toekomstige politici volgt hij de ENA (École Nationale d'Administration), een zeer prestigieuze opleiding. Daar leert hij ook zijn toekomstige levenspartner kennen: Ségolène Royal, in wier slagschaduw hij een half leven zal opereren.


Zoals voor iedereen met een ENA-diploma liggen de banen klaar: lid van de rekenkamer, universitair docent economie. Zijn politieke loopbaan begint in de Corrèze, net als die van Chirac. Later mag hij ruiken aan de macht: hij wordt medewerker van Jacques Delors en woordvoerder van Lionel Jospin. Als die in 1997 eerste minister wordt, volgt Hollande hem op als partijleider.


Het zal geen gelukkige periode worden. De Parti Socialiste wordt verteerd door een strijd tussen richtingen en ego's. Hollande krijgt daar geen grip op. Toch wil hij zich al in 2007 als presidentskandidaat opwerpen. Maar de grote steun voor Royal weerhoudt hem daarvan.


In 2008 lijkt het met de Parti Socialiste gedaan. Terwijl de socialisten elkaar het leven zuur maken, haalt Sarkozy politici met linkse sympathieën in zijn centrum-rechtse regering. Het Congres van Reims, het laatste dat Hollande organiseert, loopt uit op een bloedbad waarbij Royal en Aubry elkaar naar het leven staan.


Vele kilo's lichter, met beter gesneden kostuums en zelfs wat meer haar herrijst Hollande twee jaar later uit zijn as. Voorzichtig presenteert ook hij zich als presidentskandidaat, maar aanvankelijk besteedt niemand daar veel aandacht aan. Totdat Dominique Strauss-Kahn ten val komt. Ineens is Hollande de man die heel links kan verenigen, en van wie verwacht wordt dat hij met zijn verbale vermogens Sarkozy in verlegenheid kan brengen. Een deel van de harde kern van Strauss-Kahn sluit zich bij hem aan.


Die ommekeer verwerkt Hollande schijnbaar onaangedaan. Hij blijft zich opwerpen als de grote verzoener, die buiten het gewoel op links wil blijven. Het blijkt een krijgsplan waar alle anderen hun tanden op stukbijten. Uiteindelijk legt ook de norsige authenticiteit van Martine Aubry het af tegen Hollande. Omdat alle kandidaten het programma van de partij onderschreven, richten de voorverkiezingen zich vooral op de persoonlijkheid van de deelnemers. Met Hollande wint de minst stekelige, meest gepolijste kandidaat.


In 2007 gingen Hollande en Royal uit elkaar, hij gaat nu door het leven met Valérie Trierweiler, journaliste bij Paris Match. Voor Hollande betekent de overwinning dat hij definitief uit de schaduw van Royal stapt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden