Gewone kost voor Marokkanen

'Lekker', 'lekker' en 'heel lekker' luidt het genuanceerde oordeel over restaurant Salaam in Utrecht.

Waarom Salaam? Als we weer eens gaan lopen ronken over onze superieure joods-christelijke traditie kan het geen kwaad te bedenken dat we culinair schatplichtig zijn aan de Arabieren. Toen wij hier nog pap aten met verbrande berenbout, kookten ze in Marokko al risotto met saffraan en kip met abrikozen, komijn en kaneel. Je kunt rustig stellen dat de Arabieren ons koken hebben geleerd. Daar mogen we best wel eens wat voor terugdoen. Met het hele gezin naar de Marokkaan bijvoorbeeld. En omdat we geen gezin hebben, lenen we er een, compleet: vader, moeder en twee kinderen.


Hoe zitten we erbij? De Kanaalstraat is het meest buitenlandse stukje Utrecht, met Turkse bakkers, Iraanse groenteboeren, Marokkaanse slagers en belwinkels, altijd vaste prik. Binnen is de Perzische loper al uitgerold. De muren en het plafond zijn versierd met uitbundige reliëfs, kantwerk in steen. Het is gemaakt van gips en met de hand uitgesneden, beweert de donkere ober trots. Het gips kwam van de Gamma, vertelt hij erbij. Hoezo niet ingeburgerd? Op deze plek zit al jaren een Marokkaans restaurant, maar de huidige eigenaren zijn nieuw.


Wat eten we? We hadden de familie meegenomen omdat we het menu wilden eten. Dat kan pas vanaf vier personen. Het wordt opgediend in twee bedrijven. Eerste bedrijf: gamba's in olijfolie met peterselie en koriander, salade en bladerdeegpakketjes met vis. Tweede bedrijf: roodbaars in aardappel-tomaatsaus, tajine van lamsvlees met pruimen en amandelen, kip met citroen en olijven, couscous met groenten. Het toetje van Marokkaans gebak en yoghurt met dadels en walnoten moet apart worden besteld.


Smaakt het? Laten we eerst naar de kinderen luisteren, want dat zijn lastige portretten als het om eten gaat. Jules-Marie van 6 gaat te veel op in haar tekenwerk om veel aandacht te besteden aan het eten. Maar ze eet tenminste, constateert haar moeder. Hugo van 9 heeft al meer belangstelling en beoordelingsvermogen, al is zijn manier om daaraan uitdrukking te geven nog wat beperkt. Hij vindt de gamba's 'lekker', de deegpakketjes 'lekker', de vis 'lekker' en de kip 'heel lekker'.


We kunnen een eind met hem meegaan. De gamba's dobberen in een smakelijk plasje olie waarin het goed soppen is. De vulling van de vispakketjes is nogal vaag. Volgens de ober moet er ook een met gehakt tussen zitten, maar die hebben we niet ontdekt,


De vis drijft in een rode saus die bij de eerste hap flauw smaakt, maar bij nader inzien subtiel pittig is. De tajines zijn Marokkaanse klassiekers. Het lamsvlees is donker en zacht gestoofd. Het is sterker van smaak dan wij gewend zijn, want Arabieren laten hun lammeren graag wat ouder worden. De kip is fris door de zoute citroen. Het is home made Marokkaans eten, dat we thuis ook weleens maken. En dan zijn we blij als het zo goed is gelukt.


Het Marokkaanse gebak dat we als dessert eten is vers gebakken. Geen wonder met al die bakkers in de straat.


Hoe is de bediening? Aardig en attent. De ober sleept meteen een kinderstoel aan. Jammer wel dat de Marokkaanse wijn na één fles al op is.


Wat kost het? 133 euro. Nog geen drie tientjes per persoon.


Komen we terug? Zoals het in een goed gezin betaamt, stemmen we daarover. We leggen Hugo de puntentelling uit. 5 is vies, 6 is gaat wel, 7 is lekker, 8 is heel lekker, 9 is ontzettend lekker en 10 is het lekkerste wat je ooit hebt gegeten. We komen unaniem op een 7 uit. Wat wel opvalt, zegt moeder, is dat er geen Marokkaanse klanten te bekennen zijn. Aan de buurt kan het niet liggen, want op straat lopen er genoeg. Vooral mannen. Misschien is het gewone kost voor ze en eten ze het elke dag thuis. Als dat zo is hebben ze nog steeds een voorsprong op ons.


Tajine van lamsvlees met pruimen en amandelen


Salaam


Kanaalstraat 1243531 CP Utrecht030 - 296 7604www.restaurantsalam.nl


eten 7


bediening 7,5


entourage 7


prijs-kwaliteit 7,5


Alle restaurantrecensies: vk.nl/uiteten


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden