Gewonden na explosie in restaurant

ARNHEM Wat een gezellig avondje steengrillen moest worden bij steakhouse T-Rex in Putten, veranderde zaterdagavond in een drama. Het gasbusje naast de steengrill ontplofte en door een steekvlam liepen tien mensen van een gezelschap van zeventien eerste- en tweedegraads verbrandingen op aan hoofd en handen.

Anja Sligter

Een slachtoffer lag zondag nog in het ziekenhuis in Harderwijk. De politie en de Arbeidsinspectie onderzoeken de oorzaak. Daarvoor is ook het steengrillapparaat in beslaggenomen.


Eigenaren van T-Rex, Dirk Zwart en Remco Winkelaar, zijn zo onder de indruk van het ongeluk dat het hun veel moeite kost de pers te woord te staan. Er wordt al vijf jaar op deze wijze gegrild en er is nog nooit wat gebeurd, zeggen ze. 'We staan voor een raadsel.'


Hun zaak in Putten is nog nooit gecontroleerd op het gebruik van open vuur aan tafel . Ook zijn er geen extra veiligheidseisen waaraan het restaurant van brandweer of gemeente moet voldoen, melden ze.


Joris Prins, woordvoerder van Horeca Nederland, vindt dat de verantwoordelijkheid in dit geval ligt bij de groothandel die de gasbusjes verkoopt. Die moet zorgen dat ze aan alle veiligheidseisen voldoen, wat volgens Prins ook het geval is. Er zijn voor zover hij weet niet eerder ongelukken voorgevallen met deze wijze van steengrillen.


Op een steengrill wordt aan tafel vlees gegrild. De steen moet zo heet zijn dat het vlees zonder olie of boter meteen dichtschroeit. Steengrillen is bij uitstek een eetfestijn voor groepen, vaak in combinatie met zoiets als bowlen.


Zo ook bij Bowlingbaan Groningen, maar daar wordt geen gebruikgemaakt van gasflesjes of van het even brandbare spiritus. 'Hier wordt de speksteen tot 400 graden verwarmd in een pizzaoven. De steen komt daarna op een houder op tafel en blijft warm met een brander met pasta', zegt een medewerker.


Ook bij restaurant Loenermark in Loenen wordt de steen eerst in een oven verwarmd. Als de steen na een half uur is afgekoeld, krijgen de gasten een nieuwe.


Dat de steen heet blijft, is het grote voordeel van het gebruik van gas, zegt eigenaar Theo Ruhe van restaurant De Herberg in Almere. Hij gebruikt daarom al 22 jaar gasbusjes. Het gaat fout als de gasten 'zelf gaan knoeien' of als het apparaat niet deugt. Er is een groot verschil in kwaliteit, weet Ruhe uit ervaring. Sommige merken worden - ondanks zijn kritiek - nog gewoon door de groothandel verkocht.


In de herberg in Almere komt de steen te liggen op een soort campinggrill met een gasbusje erin. Dat gaat volgens een kliksysteem en een hendel die het busje luchtdicht afsluit. Het vuur verhit de steen tussen 200 tot 250 graden.


Er zijn gasten, meldt Ruhe, die het zelf willen regelen. 'Vaak uit baldadigheid, met een drankje op. Wij horen dan een klik, de hendel, en gaan er direct op af.' Gevaar dreigt als er al gas is ontsnapt. 'Gas is zwaarder dan lucht en blijft dus om de steen cirkelen. Dan hoeft er maar een iemand zijn aansteker te gebruiken en je hebt de poppen aan het dansen.'


Ook aan zijn restaurant wordt voor het steengrillen geen extra eisen gesteld door brandweer of gemeente. 'Maar dat gaat nu wel gebeuren, daar kun je donder op zeggen.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden