nieuws

Gewonden, gaslekkages en omgewaaide elektriciteitsmasten door zwaar noodweer

Het noodweer dat vrijdag noordwaarts over Nederland trok, heeft een spoor van vernielingen achtergelaten. Zo waaiden in het Gelderse Oosterwolde elektriciteitsmasten om. In het Utrechtse Leersum vielen acht gewonden.

Twee vrouwen lopen tussen de omgewaaide bomen nadat het noodweer door Leersum was getrokken. Beeld ANP
Twee vrouwen lopen tussen de omgewaaide bomen nadat het noodweer door Leersum was getrokken.Beeld ANP

Aan het einde van de middag kondigde het KNMI voor een groot deel van Nederland code oranje af vanwege de zware onweersbuien. Dit betekent dat er kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij schade, letsel of veel overlast kan ontstaan. Om 22.40 uur werd code oranje ook voor de laatste provincie, Groningen, ingetrokken.

Grote delen van Nederland zullen weinig van het noodweer hebben gemerkt omdat de buien zeer lokaal waren. Maar op de plaatsen waar ze overheen trokken, kon hun impact groot zijn. De buien gingen samen met zware windstoten, veel regenval en hagelstenen van 2 tot 4 centimeter.

Vooral het Utrechtse Leersum werd zwaar getroffen. Hier raakte alarmnummer 112 zelfs overbelast door de vele telefoontjes: via een sms van NL Alert werd mensen gevraagd enkel te bellen bij levensbedreigende situaties. In het dorp vielen acht gewonden, van wie twee ernstig, en ontstonden dertien gaslekken.

Veiligheidsregio Utrecht meldt op Twitter dat er tientallen meldingen van stormschade binnen zijn gekomen, waaronder omgewaaide bomen en afgewaaide dakpannen. ‘Blijf weg uit het gebied rond Leersum’, adviseerde de Veiligheidsregio rond 18.30 uur. Mogelijk was er sprake van een windhoos, maar het KNMI zegt dit niet met zekerheid vaststellen; daarvoor is eerst nader onderzoek nodig.

Landschapsbeheerder Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer waarschuwen iedereen om de komende dagen weg te blijven uit de bossen rond Leersum. Instabiele bomen vormen een gevaar.

Ook in het Gelderse Tiel vielen twee gewonden. Een kraan waaide om terwijl de bestuurder erin zat, hij is naar het ziekenhuis gebracht, en een vrouw werd geraakt door losgewaaide dakdelen van een flat. Zij moest naar de huisarts. Vanwege de schade aan de flat zijn twintig woningen ontruimd.

In het Gelderse Oldenbroek waaiden vier elektriciteitsmasten om, waarbij de kabels op een woning terecht kwamen, aldus de Veiligheidsregio. De kabels zijn spanningsloos, er is geen stroomuitval geweest en er vielen geen gewonden.

Op meerdere plaatsen in het land ontstonden files. Zo meldde de ANWB aan het begin van de avond een file op de A1 van Amersfoort naar Apeldoorn door omgewaaide bomen. Ook viel er op sommige plaatsen zeer veel regen: in het Noord-Hollandse Bergen ging het volgens Weeronline zelfs om 114 millimeter. Dat is tweemaal een maandsom, gevallen in een paar uur tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden