Gewonden bij nieuwe rellen in noorden van Marokko

Janny Groen

AMSTERDAM - In het plaatsje Imzouren in het noorden van Marokko zijn dinsdag opnieuw relletjes uitgebroken. Bij een harde confrontatie tussen demonstranten en de oproerpolitie zijn vier gewonden gevallen, berichten lokale media. Imzouren ligt in de Rif, in de provincie Al Hoceima, vlak bij de gelijknamige hoofdstad van de regio.


Bij onlusten na een betoging in Al Hoceima (die deel uitmaakte van de protestbijeenkomsten die zondag in het kader van de 'Dag van de Waardigheid' in Marokko werden gehouden) kwamen zondagavond 5 personen om het leven en vielen 130 gewonden. Veel Nederlandse Marokkanen (Berbers) komen uit die regio.


Zij volgen de ontwikkelingen op de voet. Farid Aouled-Lahcen van de Vereniging Stem van Marokkaanse Democraten in Nederland (SMDN) heeft dagelijks contact met 'betrouwbare bronnen' in de Rif. Hij zet vraagtekens bij de officiële versie van de gebeurtenissen van zondag. Volgens minister Taib Cherkaoui van Binnenlandse Zaken waren de slachtoffers, wier verkoolde lichamen werden gevonden in een lokale bank, aangevallen door betogers. Van de 130 gewonden zouden er 115 politieagenten zijn.


Aouled-Lahcen zegt dat de demonstratie was geïnfiltreerd door losgeslagen jongeren. 'Ze hebben de slijterij geplunderd en het op een drinken gezet. En vervolgens het mooie nieuwe stadhuis in brand gestoken', zegt hij.


De betoging begon in het dorpje Ait Bouayach in de Nkur vallei, zo'n 25 kilometer van de hoofdstad Al Hoceima. Onderweg sloten steeds meer mensen zich aan. In totaal waren tussen de 25 en 35 duizend mensen op de been. 'Onderweg werd gezamenlijk gebeden. Het was een vreedzame optocht, totdat die jongeren zich gingen misdragen', zegt Aouled-Lahcen. 'Opvallend was de totale afwezigheid van de politie en het leger. Ze konden hun gang gaan.'


Wie die jongeren waren, is velen een raadsel. Ze behoorden niet tot de lokale politieke partijen, noch tot plaatselijke ngo's. Er waren ook kinderen bij. Allerlei speculaties doen de ronde in de Rif. Het meest gesuggereerd wordt dat de jongeren - wellicht tegen betaling - zijn ingezet door de geheime politie, die Riffijnen in een zwart daglicht wil stellen. Aouled-Lahcen: 'Het regime wil laten zien dat Berbers niet vreedzaam kunnen demonstreren.'


Zijn verhaal wordt bevestigd door andere Nederlands-Marokkaanse bronnen. En door het aftreden maandagavond van enkele lokale autoriteiten. Districtsgouverneur Mohamed Boudra, burgemeester Fatima Saadi van Al Hoceima en een bestuurslid van de Kamer van Koophandel hebben hun ontslag ingediend. Zij willen niet langer werken in omstandigheden waarin de staat geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor de bescherming van burgers en openbare gebouwen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden