Gewonde kraakster Ruby doet aangifte

AMSTERDAM De 19-jarige kraakster Ruby heeft vrijdag aangifte gedaan tegen de Amsterdamse politie. Zij liep vorige week vrijdag een barst van tien centimeter in haar schedel op tijdens een confrontatie met de Mobiele Eenheid.

Noël van Bemmel

Die heeft zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag en zware mishandeling 'in ambt gepleegd', stelt haar advocaat Willem Jebbink.


Hij stelt dat zijn cliënt op haar hoofd is geslagen toen zij meeliep in een demonstratie tegen de invoering van het kraakverbod. In de Spuistraat voerde een peloton van de Mobiele Eenheid (ME) een charge uit met de lange wapenstok. Ruby liep op dat moment vooraan, in de tweede rij.


'Eerst zag zij haar broer neergaan na twintig knuppelslagen', zegt Jebbink. Die broer liep voorop en hield een spandoek vast. 'Ruby nam in een reflex zijn spandoek over. Zij kon op dat moment niet vooruit en niet achteruit.' Daarna werd Ruby naar eigen zeggen 'talloze malen' geslagen. 'Zelfs toen zij haar bewustzijn verloor, en al op haar knieën viel, kreeg zij nog twee klappen.'


Ruby werd volgens haar advocaat pas aangehouden toen zij bewusteloos op straat bleef liggen. Een foto van de kraakster die met bloedende hoofdwond wordt afgevoerd haalde afgelopen weekend veel media. Ruby zegt zeker te weten dat zij niet is geraakt door een steen of een ander object van eigen zijde. Jebbink: 'Wat was die avond de opdracht van de Mobiele Eenheid? Alles wijst op een onbezonnen meppartij.'


Het Korps Amsterdam Amstelland geeft geen commentaar op de aangifte, zolang de Rijksrecherche het incident onderzoekt. Volgens interne voorschriften mogen leden van de Mobiele Eenheid niet met hun wapenstok slaan op de schedels van tegenstanders. De stokken zijn bedoeld om op grote spiergroepen te slaan, zoals bovenarmen en dijbenen, of om mee te porren in ribbenkasten.


De lange wapenstok is zeker een krachtig slagwapen. Je zou er botten mee kunnen breken, stellen gebruikers. Daarom moeten alle wapendragende agenten twee keer per jaar een examen afleggen in wapengebruik. Inclusief een praktijktest met de wapenstok. Individuele ME'ers zijn lastig te herkennen. Zij dragen geen herkenningsteken op hun uniform. Door de vele filmpjes van het incident is de kans echter groot dat de betrokkenen wel te achterhalen zijn.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden