Gewijzigd peloton klaar voor nieuw seizoen

In 2013 vocht het peloton bij elke pedaalslag tegen Lance Amstrongs erfenis. Door de imagoschade en de crisis haakten sponsors af. Zaterdag keert de koers terug in Europa, klaar voor een nieuwe start.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

AMSTERDAM - De meteorologische dienst van België verwacht temperaturen van 8 tot 10 graden. Kortom, het zal voelen naar voorjaar als het Nederlandstalige wielerseizoen komende zaterdag op het Sint-Pietersplein in Gent aanvangt met de Omloop Het Nieuwsblad.

Hoe anders was de lente in 2013 toen de wielrenners zich voor het startschot warmden bij vuurkorven en de volgende dag Kuurne-Brussel-Kuurne zelfs moest worden geschrapt wegens de barre omstandigheden. Zelfs Milaan-Sanremo leed schipbreuk in sneeuwstormen.

Wilde de winter vorig jaar niet wijken, nu lijkt het eeuwige voorjaar te zijn aangebroken. Het is verleidelijk, maar ook gevaarlijk, om de weersverandering meer dan behaaglijk te vinden.

Jazeker, donkere wolken pakten zich in de eerste maanden van 2013 boven het peloton. Lance Armstrong had bekend, de Rabobank kapte er mee en Michael Boogerd voelde zich ook niet bepaald lekker.

De onheilspellende toekomst van het wielrennen werd kernachtig verwoord in het woord 'blanco'. Onder die noemer gingen de oude Raborenners op zoek naar een nieuwe geldschieter. Toch brak ook vorig seizoen de onvermijdelijke zomer aan. Vlak voor de Tour kon blanco worden omgekat in Belkin.

En zo wordt alles weer wat het was of leek te zijn. Zag de NOS in 2013 nog af van een rechtstreekse verbinding met Omloop Het Nieuwsblad vanwege de dopingperikelen, zaterdag staat de omroep weer paraat in Gent.

Hoofdredacteur Maarten Nooter van Studio Sport zegt dat hij zich heeft laten overhalen door zijn ingewijden op de redactie. Ze hebben hem duidelijk gemaakt dat deze koers met die schitterende naam het beloftevolle begin is van alles dat nog komen zal: van Milaan-Sanremo tot Luik-Bastenaken-Luik. Allemaal hoogtepunten in de gevoelstemperatuur van de wielerliefhebber.

Afscheid Vacansoleil

De wedstrijden mogen onverslijtbaar zijn, het deelnemersveld is dat wel. Bij nadere beschouwing is alles echt niet meer wat het was. In veel Europese wielernaties kreeg de werkgelegenheid een geduchte knauw. De ene keer kreeg de crisis de schuld, de andere keer het verziekte klimaat, maar vermoedelijk ging het in alle gevallen om een combinatie van die twee.

Het Spaanse wielrennen leed de gevoeligste aderlating met Euskaltel, sinds mensenheugenis een bezienswaardigheid in het hooggebergte van de grote ronden. Frankrijk verloor Sojasun als sponsor, toch ook een tweevoudige deelnemer aan de Ronde van Frankrijk.

De Belgen moeten het stellen zonder Crélan, een vluchtheuvel voor de coureurs die net te kort schoten voor het grote werk. Het Italiaanse Vini Fantini, zwaar geplaagd door de positieve gevallen van Santambrogio en Di Luca, gaat verloren in een fusieploeg.

En Nederland nam afscheid van Vacansoleil dat sinds 2011 ook altijd een plek had op de hoogste podia. Daar kon het overigens zelden potten breken, uitgezonderd de spectaculaire overwinning van Thomas de Gendt in de Giro van 2012. Ook bleef Vacansoleil bepaald niet van smetten vrij. Vooral het aantrekken van de Italiaan Riccardo Riccó was een onbesuisde actie.

Na vijf jaar vond de geldschieter kennelijk dat de rek er wel uit was en dat betekende het einde van een aantal loopbanen. Opbeurend is dan weer de onverwachte comeback van de eveneens ontslagen Martijn Keizer.

Keizer had zich al verzoend met wielrennen in de schaduw bij Veranclassic, zo'n piepklein clubje uit België. Dinsdag viste Belkin hem uit het pierebadje om weer met de groten mee te doen. 'Een buitenkansje', noemden werkgever en werknemer dat bij de bekendmaking, een woord dat in alle opzichten waar zal zijn.

Als het er echt om spant, zoals zaterdag in Gent, heeft zijn nieuwe ploeg overigens andere ijzers in het vuur. De Belg Sep Vanmarcke zal opnieuw een gooi doen naar de overwinning die hem twee jaar geleden zo sensationeel in de schoot viel. Landgenoot Tom Boonen, die hij toen te snel af was, lijkt op dit moment de belangrijkste gegadigde voor het eerste gewin. De interessantste deelnemer vanuit Nederlands perspectief is Sebastian Langeveld. De 29-jarige renner is de belangrijkste troef van Garmin, zijn nieuwe ploeg.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden