Column

Gewetensloze graaiers doen het niet voor leverworst

De vloek van het voetbal is de vloek van het geld.

Joop MunstermanBeeld anp

Sportmarketeer Bob van Oosterhout gunde ons deze week via Twitter een blik op het diner dat bevoorrechten woensdag voor de wedstrijd Manchester United PSV in Old Trafford kregen voorgeschoteld. Hij maakte een foto van de menukaart.

Dat was smikkelen. 'Omdat er voor zo'n wedstrijd natuurlijk ook een bodempje moet worden gelegd', lichtte Van Oosterhout toe. Natuurlijk.

Op het menu stonden Salmon Ballotine, Compressed Cucumber, Oyster Ceviche, Oyster Mayonnaise, Marbled Game Terrine, Damson Gel, Malt Loaf Crisps, Pickled Vegetables, Wild Mushroom Velouté, Pan Fried Cèpes, Mushroom Powder en Shaved Truffle. Toen moest het hoofdgerecht nog komen.

Terwijl in de executive club ('get closer to greatness') van Manchester United de borden nog eens vol werden geschept, stond de gewone man buiten in de kou een droog broodje aangebrande worst naar binnen te werken. Verschil moet er zijn. Het nagerecht bestond uit een gortdroge wedstrijd, een nul-nulletje dat de vraag opwierp of Louis van Gaal ze wel allemaal op een rijtje had toen hij 200 miljoen euro uitgaf om de selectie van Manchester United te versterken.

Weggegooid geld, weten we inmiddels. Het was jammer dat Manchester United niet verloor, aan die club valt werkelijk niets sympathieks meer te ontdekken. En maar shaved truffle naar binnen stouwen.

De vloek van het voetbal is de vloek van het geld. In plaats van dat Van Gaal zich kapot schaamt voor die berg mislukte aankopen en niemand meer onder ogen durft te komen, denkt hij alweer na over de volgende transactie. De wintersale komt eraan en er is toch genoeg geld. Daar wel.

Waar miljoenen opdoemen, verliest in bestuursloges het verstand. Deze week werd meer bekend over de deal die FC Twente in januari 2014 afsloot met Doyen Sports Investments. Dat is een schimmig hedgefonds dat wordt gerund door gewetenloze parasieten die, vaak zonder dat de voetballers het zelf weten, handelen in mensen.

Je hoeft geen supporter van FC Twente te zijn om hier razend over te worden. Het is een geschiedenis van leugens en bedrog, een schoolvoorbeeld van wat er gebeurt als megalomane bestuurders ongehinderd hun gang kunnen gaan en de deur openen voor graaiers van duistere komaf.

Bij FC Twente waren de speculanten Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Voorzitter Munsterman richtte een ravage aan bij krantenconcern Wegener, diens compaan Van der Laan werd rijk in de vleesindustrie. We noemen hier Kips leverworst.

Begin dit jaar kondigde Munsterman zijn afscheid aan bij FC Twente, op de nieuwjaarsreceptie. Het is een goed moment om weg te gaan, zei hij, nippend aan een glaasje sjampoepel. De club was klaar voor de toekomst. De woorden galmden nog na toen een paar maanden later bekend werd dat FC Twente een schuld had van 60 miljoen euro.

Niet eerder heeft een landstitel (2010) zo'n verwoestend effect gehad. Met een gammel elftal staat FC Twente momenteel in de eredivisie op de vijftiende plaats, zelfs het voortbestaan wordt bedreigd. Er is niets meer van de club over.

Maanden voordat Munsterman en Van der Laan met Doyen in zee gingen, klonk er al een waarschuwing. Frank van den Wall Bake, ook een sportmarketingdeskundige, wees in zijn nieuwsbrief op het gevaar van de samenwerking met de handelaar in voetballers.

In de bijna blinde drift om te wedijveren met Ajax, Feyenoord en PSV heeft FC Twente een groot deel van zijn ziel en zaligheid ingeleverd, schreef hij. Het kon volgens hem niet anders dan dat de deal in de toekomst grote financiële problemen zou gaan opleveren.

Op hetzelfde moment schepten Munsterman en Van der Laan in hun luchtkasteel nog maar eens op en besmeerden ze een toastje. Niet met Kips leverworst natuurlijk, daar doen deze lui het niet voor.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden