Geweld

De column van Hilhorst (Forum, 24 december) over Hirsi Ali en haar opvattingen over opvang van mishandelde vrouwen slaat de spijker op zijn kop....

Zij heeft ongetwijfeld ook gemist, dat ik in mei 2000, als PvdA-Tweede-Kamerlid en voorzitter van de landelijke werkgroep Huiselijk Geweld het manifest 'Stop huiselijk geweld' heb aangeboden. Daarin is de problematiek verwoord van allochtone en autochtone vrouwen (en kinderen), die het slachtoffer zijn van mishandeling. Er werd gevraagd om onderzoek naar de positie van allochtone vrouwen. Ook werd aangedrongen op betere samenwerking op lokaal en landelijk niveau.

Daarnaast werd het initiatief aangekondigd van een wetsvoorstel, waarbij niet het slachtoffer, maar de dader het huis moet verlaten. En er werd aangedrongen op een zelfstandige verblijfsvergunning voor vrouwen die afhankelijk zijn van hun (mishandelende) echtgenoot. Gepleit werd voor meer geld voor opvang. Nog tijdens Paars II zijn alle bovengenoemde initiatieven omgezet in praktische maatregelen of (aanzetten tot) beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.