NIEUWS

Geweldsspiraal in Nigeria lijkt niet meer te stoppen na weer een brute aanslag met 90 doden

In de noordwestelijke staat Zamfara in Nigeria zijn mogelijk meer dan negentig burgers gedood bij een terroristische aanval. Zeker 67 lichamen zijn al geborgen om in de naburige stad Zurmi te worden begraven.

Carlijne Vos
Een post van Artsen zonder Grenzen in Anka, Nigeria. Beeld AFP
Een post van Artsen zonder Grenzen in Anka, Nigeria.Beeld AFP

Eerder deze week werden in dezelfde provincie vier mannen gedood en zestig vrouwen ontvoerd bij een gelijksoortige aanval door gewapende bandieten.

Het is de zoveelste aanslag in Zamfara in korte tijd. Tienduizenden burgers zijn al gevlucht naar buurland Niger. Artsen zonder Grenzen waarschuwde vorige week nog voor een humanitaire ramp in de provincie omdat burgers er nauwelijks meer durven voedsel te verbouwen of zich te verplaatsen uit vrees voor de aanvallen van gewapende bandieten. Sinds december vorig jaar zouden bovendien in de noordelijke regio al achthonderd schoolkinderen zijn ontvoerd voor losgeld – een fenomeen dat in heel Nigeria rap toeneemt.

Volgens lokale media overvielen gewapende bandieten zes dorpen in de noordwestelijke staat Zamfara, waarvan Kadawa het grootste is, in de nacht van donderdag op vrijdag. Nadat ze tientallen – de cijfers variëren van 53 tot 93 – burgers in koelen bloede hadden neergeschoten, plunderden ze winkels en huizen en gingen er met het vee vandoor. Volgens een ooggetuige hadden de aanvallers het alleen op mannen voorzien en hebben ze de vrouwen en kinderen gespaard. ‘We zijn allemaal gevlucht uit vrees voor een volgende aanval. We kunnen niet eens onze doden begraven. We vervoeren de lichamen nu in politieauto’s naar het paleis van de emir in Zurmi’, zo zei hij tegen de lokale website The Nation.

Verdedigen

De gouverneur van Zamfara heeft burgers vrijdag opgeroepen om zichzelf te verdedigen. ‘Mijn overheid heeft goedgekeurd dat jullie moeten opstaan en jezelf verdedigen als bandieten komen om jullie aan te vallen’, zo zei gouverneur Bello Matawalle tegen lokale media. ‘Wacht niet tot de veiligheidstroepen komen om jullie te redden.’

De veiligheidssituatie in veel staten in Nigeria verslechtert in rap tempo. Tot voor kort concentreerde het geweld zich vooral in de noordoostelijke staat Borno, waar de islamitische terreurorganisatie Boko Haram zijn thuisbasis heeft. Sinds enkele jaren hanteren ook andere gewapende bendes in Nigeria dezelfde tactiek van angst zaaien, moorden, plunderen en ontvoeren, maar dan vooral om economische motieven. Ook in de zogeheten Middle Belt neemt het geweld toe. Hier mengen jihadistische groeperingen uit de Sahelregio zich in traditionele conflicten tussen boeren en herders om toegang tot vruchtbaar land.

President Muhammadu Buhari wordt ernstig bekritiseerd dat hij de geweldsspiraal in het land niet weet te keren en bovendien met twee maten zou meten. Bij de separatistische onrusten in het zuiden van het land – waar in de jaren zeventig de Biafra-oorlog woedde – zou Buhari veel harder optreden dan tegen de criminele bendes die dorpen onveilig maken. Ook zou hij het patroon van ontvoeringen aanmoedigen door losgeld te betalen, iets dat Buhari zelf hardnekkig ontkent.

Volgens Buhari zijn de bendes in het noorden van het land moeilijk te bestrijden omdat er veel onherbergzaam gebied is waar zij zich kunnen verschuilen. ‘We sparen niemand maar er is nu eenmaal veel oerwoud in Nigeria’, zo zei Buhari vrijdag in antwoord op de kritiek. De bandieten die de staten Zamfara, Katsina en Kaduna onveilig maken schuilen in het Rugu-woud, zoals Boko Haramstrijders zich in Borno verstoppen in het onherbergzame Sambisa-woud.

Crisis

Het Nigeriaanse leger, dat getalsmatig ontoereikend is en bovendien wordt onderbetaald vanwege de economische crisis waarin het land al jaren verkeert, kreeg vorige maand nog een gevoelige klap toen de hoogste legercommandant bij een vliegtuigcrash omkwam. Generaal Ibrahim Attahiru was eerder dit jaar benoemd om een definitief einde te maken aan de islamitische terreur door Boko Haram. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, is vorige maand omgekomen bij een confrontatie met een concurrerende terreurgroep die zich heeft aangesloten bij Islamitische Staat (ISWAP).

Artsen zonder Grenzen luidde vorige week de noodklok over de situatie in Zamfara als gevolg van het geweld. Zeker 124 duizend burgers zijn hun huizen en akkers ontvlucht en neergestreken in kampen in grotere steden als Anka. In die vaak geïmproviseerde kampen is onvoldoende voedsel en zorgvoorzieningen, zo meldt AzG. ‘Andere mensen zijn in hun dorpen gebleven, maar zijn te bang om over de weg te reizen om voedsel te halen of zorgklinieken te bezoeken’, zo schrijft de organisatie die een forse toename ziet in het aantal ernstig ondervoede en onbehandelde zieke kinderen.

De artsenorganisatie citeert Halima, een moeder van twee kinderen, in haar kliniek in Anka: ‘Er is bijna geen voedsel voor mijn kinderen. We kunnen geen voedsel meer verbouwen omdat we bang zijn voor de bandieten.’ Nana, een andere patiënt, zei tegen AzG dat ze niets meer te eten hebben omdat bandieten al hun vee hebben gestolen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden