Geweldsregels voor militairen in Irak ongewijzigd

Minister Kamp van Defensie handhaaft de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen in Irak. Het incident waarbij een Irakees door een Nederlandse marinier werd doodgeschoten is voor Kamp geen aanleiding de richtlijn te wijzigen...

Volgens de bewindsman zijn de regels waaronder militairen geweld mogen gebruiken volstrekt helder. 'De geweldsinstructie stelt de Nederlandse militairen onverkort in staat hun taken uit te oefenen', aldus Kamp.

De minister benadrukte verder dat hij onverkort wil vasthouden aan de heldere scheiding van verantwoordelijkheden van het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Defensie.

Hij wees er op dat Srebrenica heeft aangetoond hoe belangrijk het is voor de waarheidsvinding als de marechaussee onafhankelijk strafrechtelijk onderzoek kan uitvoeren onder het gezag van het OM. Het ministerie is dan ook niet van plan zich op welke manier dan ook met de rechtsgang te bemoeien, viel uit de brief op te maken.

De minister reageerde met zijn brief op alle commotie, nadat bekend was geworden dat een sergeant-majoor was overgebracht naar Nederland op verdenking van moord danwel doodslag of dood door schuld.

De marinier zou een Iraakse plunderaar op 27 december in de rug hebben geschoten toen die samen met een groep andere Irakezen een container probeerde leeg te halen.

De rechter-commissaris beslist dinsdagmiddag over het verzoek van het OM de marinier langer in hechtenis te mogen houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.