Geweldsgolf in Irak eist 65 levens

Door een reeks aanslagen in verscheidene steden in Irak zijn afgelopen weekeinde zeker 65 mensen gedood. Een van de aanslagen werd uitgevoerd op een begrafenisstoet in Tal Afar, waarbij volgens schattingen zeker dertig doden vielen....

ReutersAP en AFP

De gouverneur van Mosul, Duraid Kasmula, zei dat in het nabij gelegen Tal Afar een zelfmoordterrorist met een auto met explosieven was ingereden op een rouwstoet. Het betrof de begrafenis van Sayed Talib Wahab, een politicus van de Koerdische Democratische Partij (KDP) die zaterdag door rebellen met machinegeweren was gedood. Functionarissen van het Amerikaanse leger zeiden overigens dat het niet om een zelfmoordaanslag ging. Uit omliggende steden en dorpen werden ambulances en hulpverleners naar Tal Afar gestuurd om de meer dan vijftig gewonden te helpen.

In Tal Afar zou ook een aanslag zijn gepleegd op een kantoor van de KDP. Daarbij zouden meer dan 25 doden zijn gevallen. Lokale autoriteiten konden die berichten echter niet bevestigen.

In Bagdad vielen dit weekeinde bij aanslagen tenminste 26 doden. Zaterdag werden vijftien Irakezen en een Amerikaanse militair gedood door bomaanslagen op verschillende plaatsen in de stad. Gisteren kostten twee zware explosies nabij een pretpark in het centrum van Bagdad aan vijf Iraakse burgers het leven. Bij aanval door zeker dertig rebellen op een controlepost in het westen van stad werden vijf Iraakse agenten gedood.

In Mosul vielen bij aanslagen acht doden. In Falluja werden drie Irakezen gedood tijdens een raketaanval door rebellen.

Autoriteiten denken dat in het massagraf dat in Samawa werd ontdekt vooral lichamen van Koerden lagen. De slachtoffers zouden eind jaren tachtig uit hun dorpen zijn verdreven en geëxecuteerd. De zaak wordt onderzocht en zal mogelijk als bewijs dienen in het proces tegen de verdreven dictator Saddam Hussein.

Amerikaanse en Iraakse troepen hebben in Bagdad enkele personen gearresteerd die eind vorig jaar betrokken zouden zijn geweest bij de ontvoering en dood van de Britse hulpverleenster Margaret Hassan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden