Geweldige zuivel, maar niemand wil hem keuren

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: De Natuurhoeve yoghurt.

Prijs:

¿ liter voor € 1,39


Verkrijgbaar:

supermarkten


Oordeel:

5 sterren


We meldden het eerder: eindelijk is er een goed gecontroleerd keurmerk voor Weidezuivel, opgezet door Stichting Weidegang. Maar nu duikt er in de supermarkt yoghurt op van De Natuurhoeve. 'Duurzame Weidezuivel' staat erop, en 'Erkend Streekproduct'. Op het deksel een blije koe, die verdacht veel wegheeft van de 'officiële' koe van Stichting Weidegang. Nep dus?


'Duurzame Weidezuivel' is van twee kleine zuivelbedrijven: De Natuurhoeve en roomkaasmaker Lebo Kaas, samen met een tiental melkveehouders, alle gevestigd in het Groene Hart, waardoor hun producten onlangs het Erkend Streekproduct-keurmerk hebben gekregen. Dit keurmerk stelt onder andere eisen op gebied van milieu en dierenwelzijn, regionale bedrijvigheid en werkgelegenheid. Helaas is de controle niet helder, zegt Milieu Centraal.


Maar de website van De Natuurhoeve, duurzameweidezuivel.nl, blijkt bijzonder transparant en informatief. Op onze vragen wordt snel en duidelijk geantwoord. Niet alleen op het gebied van dierenwelzijn, maar ook voor klimaat en milieu gaan de eisen van 'Duurzame Weidezuivel' heel ver. Zo lopen de koeien minstens 130 dagen per jaar buiten in plaats van de volgens het officiële Weidezuivel-keurmerk verplichte 120 dagen. Aan de hand van een 'Koekompas' wordt het verdere koewelzijn gemonitord en steeds verbeterd. Het 'Kringloopkompas' begeleidt de deelnemers om zoveel mogelijk gebruik te maken van eigen productiemiddelen (bv. mest en ruwvoer). Deze hebben allemaal hun CO2-voetafdruk laten berekenen en nemen op grond daarvan concrete maatregelen om energiegebruik en broeikasgasuitstoot te verkleinen.


De controle op al deze initiatieven is nu in handen van Lebo en De Natuurhoeve zelf, maar waarom hebben de Natuurhoeveproducten geen 'officieel' keurmerk, zoals Weidezuivel, het diervriendelijkheids-Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, Milieukeur of biologisch? 'Biologisch kan niet, omdat we breder duurzaam willen werken - biologisch zegt bijvoorbeeld niets over energiegebruik - maar ook niet aan alle eisen zoals biologisch voer voldoen', zegt een woordvoerder van De Natuurhoeve. 'Bij de andere keurmerken hebben we aanmelding geprobeerd, maar geen ervan certificeert zuivel.' Bij navraag bij de Dierenbescherming en Stichting Milieukeur blijkt dit te kloppen.


Raar maar waar. Je kunt als bedrijf alles op duurzaamheidsgebied goed doen, maar geen officiële waardering krijgen. Tijd voor een nieuw, overkoepelend duurzaamheidskeurmerk?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden