Geweldige tijd!

Mooie sporters. Vier keer goud op de valreep. Jubelzang voor 'ons kleine kikkerlandje'. Nederland is niet langer het land van 'brons-is-ook-leuk'....

Cornald Maas

Mooie, redelijk eerlijke vrouwen in Ja, ik wil ... een miljonair! Op zoek naar vastigheid en geld. Veel te laat in de aanbieding vanwege een technische storing - de zoveelste in korte tijd bij RTL. Zondagavond gingen ze, tijdens een ingelaste herhaling, in de herkansing.

Opvallend veel jonge moeders onder de kandidaten. Al na de eerste ultrakorte kennismaking vielen 36 vrouwen af. Heb je jezelf toch maar mooi voor niks geprostitueerd in deze veredelde hoerenkast.

Arme sporters. Arme vrouwen. Zijn toch een beetje uit de tijd. Computers kunnen straks beter voetballen én verliefd worden. Voorspelt althans informatica-professor Jaap van den Herik.In Een geweldige tijd! ontdeed hij zich van tegenwerpingenvan Paul Witteman. De presentator speelde zijn rol van scepticus overtuigend. Van den Herik hield vol: de computer neemt straks betere beslissingen, zal een betere minister-president zijn, zal zelfs kunnen geloven.

Moleculair bioloog Christine van Broeckhoven was er, een week eerder, nogal kritisch over. 'Ik zou 'm in zijn geloof laten. De dynamiek van de hersens kan niet in de computer worden nagemaakt.' Ik zie uit naar het debat dat de twee straks in deslotuitzending zullen voeren. Een geweldige tijd!, een soort Kayzer voor het volk, bouwt helder op van concrete voorbeelden naar de uiterste consequenties van technologische ontwikkelingen. Maar de rolverdeling tussen gast en presentator is ook een beetje voorspelbaar. Witteman is zichtbaar tevreden als een controversiële uitspraak, keurig volgens planning in het draaiboek, wordt gedaan. Tijd om door te vragen is er soms amper. Zo had ik wel meer willen weten over het - gevoelig liggende - onderzoek dat Van Broeckhoven wil doen naar het verschil in intelligentie tussen rassen.

Vrijdag hamerde Witteman steeds op het belang van hart en gevoel. Daar kan geen computer tegenop. Opnieuw beroofde Van den Herik hem van zijn illusies. De mens, voorspelde hij, zal uiteindelijk het onderspit delven. Perfect functionerende computers zullen op termijn de dienst uitmaken.

Voorspelbare en verpletterend saaie tijd lijkt me dat. Fouten maken de boel juist spannend. Naast de Oranje-euforie de deceptie in de luwte - dát maakte de Olympische Spelen óók tot een topevenement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden