Geweldige teamgeest en vechtlust redden Oranje

Tot de 88ste minuut keek Oranje tegen een dodelijke achterstand aan, maar in de slotfase wist Nederland het duel tegen Mexico volledig te kantelen. Met flair en met passie.

Willem Vissers
Klaas Jan Huntelaar wordt besprongen door keeper Jasper Cillesen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Klaas Jan Huntelaar wordt besprongen door keeper Jasper Cillesen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Onder de koperen ploert van Fortaleza componeerde Oranje nieuwe lyriek in een WK met ongelooflijke dimensies. Toen vrijwel elk systeem was afgezworen, resteerde dankzij de geweldige teamgeest het overlevingsmechanisme, gevoegd bij de terugkeer naar aloude waarden van het Nederlandse voetbal: aanvallen, tot het einde toe, met flair en met passie die rechtstreeks voortvloeit uit het voetbalhart.

Nederland is kwartfinalist na de wonderbaarlijke ontsnapping tegen Mexico, hoewel de zege (2-1) op zich verdiend was. Voor de derde keer tijdens het WK is een achterstand omgebogen in een zege, hetgeen getuigt van de mentale weerbaarheid van de selectie.

Drie oude cowboys
Robben, Sneijder en Huntelaar, drie oude cowboys van het voetbal, redden bovendien de huid van bondscoach Louis van Gaal, die ook tegen de niet overdreven sterke Mexicanen vasthield aan zijn verdedigende tactiek, die soms een belediging is voor het getrainde oog.

Ongelooflijk was die knal vol frustratie waarmee Sneijder 1-1 maakte en zijn toernooi in ultimo verhief tot iets moois, in de 88ste minuut, na terugleggen door Huntelaar. Gedurfd was die zoveelste solo van danser Robben, in blessuretijd, toen de Mexicanen dreigden te bezwijken onder de druk. Het hart had toen allang gewonnen van het verstand, Robben was de bokser die zoekt naar de knock out van de aangeslagen opponent.

Eindelijk kreeg Robben de door hem begeerde strafschop, na een wat overdreven valletje over het been van Marquez. Laten we het een optelsom noemen. Klaas-Jan Huntelaar, ingevallen voor de tegenvallende Van Persie, benutte de strafschop feilloos en speelde daarmee zijn rol in het sensationele teambuildingsproces van Van Gaal.

Huilen
Ze huilden, de Mexicanen. Ze huilden, de Nederlanders, in deze na rust zinderende wedstrijd die het mooie van voetbal toonde: nooit opgeven, ook niet bij wisselende kansen. Weer was Oranje bovendien fitter op het eind, zelfs in de verzengende hitte, waarbij de schaduw die na rust over het veld trok verkwikkend moet zijn geweest.

Angst bleek een slechte raadgever, totdat Nederland vlak na rust op achterstand kwam. Ja, toen begonnen ze te voetballen, met steeds meer aanvallers, volgens plan B van Van Gaal. Kuijt schoof mee naar voren, Depay viel in voor Verhaegh, Huntelaar kwam. Opnieuw wierp Oranje de schroom van zich af toen het op achterstand stond, en opnieuw slaagde de inhaalrace. Het perspectief lonkt op een plaats in de halve finales.

Misschien ging het achteraf gezien te goed in de wedstrijd tegen Spanje, die het Nederlands elftal leerde dat 5-3-2 de maat der dingen is. Tegen mindere tegenstanders volhardt Van Gaal in deze tactiek, waarbij het zinniger lijkt de aanvalskracht vanaf het begin meer te benutten. Maar de winnaar heeft altijd gelijk, zullen we maar zeggen.

Arjen Robben in duel met Mexico-speler Andres Guardado. Beeld anp
Arjen Robben in duel met Mexico-speler Andres Guardado.Beeld anp
Sneijder (L) na zijn eerste doelpunt gisteravond. Beeld getty
Sneijder (L) na zijn eerste doelpunt gisteravond.Beeld getty
Robben en Sneijder aan het eind van de wedstrijd. Beeld afp
Robben en Sneijder aan het eind van de wedstrijd.Beeld afp

Te weinig middenveld
Het voetbal was tot de rust matig, net als voorheen. Het veld was ook slecht en het was zo heet (officieel 29 graden, op een veld tussen de tribunes voelt het veel warmer) dat het volk op de tribune in de zon de koelte opzocht. En de scheidsrechters misten telkens cruciale momenten. Ja, Nederland werd een strafschop onthouden, bij 0-0, en misschien betaalde dat onrecht zich later uit.

Maar er was weer te weinig middenveld, te veel angst, te weinig van Van Persie in de cruciale wedstrijd, en geen vorm bij Sneijder. De opbouw was opnieuw stroperig, met af en toe een goede pass van De Vrij. Kansen: nul. Nou ja, eentje, vlak voor rust, toen Van Persie op weg kon naar het doel na Mexicaans balverlies en de bal op de meesprintende Robben speelde, hoewel iets te zacht. Robben wist de bal toch mee te nemen, maar kreeg een tik van Moreno op de enkel. Ook Marquez liet zich niet onbetuigd. Het was een dubbele strafschop, bij wijze van spreken, maar scheidsrechter Proenca wuifde de protesten weg.

Mexico is ongeveer zoals Chili, had Van Gaal voorspeld, en dat klopte ongeveer, hoewel Mexico geen echte uitblinkers heeft. De Mexicanen vielen iets meer aan dan Nederland, dat De Jong al na 9 minuten moest missen met een blessure. Martins Indi viel in. Het voordeel was dat Blind middenvelder werd. Hij is meer naar voren gericht dan De Jong.

Verhaegh
Van Gaal had Janmaat vervangen door Verhaegh, omdat hij betere opbouw wilde. Daarvan bleek weinig. Verhaegh ruimde het veld toen de aanval over een letterlijk breed front de enige optie was. Giovani dos Santos had kort na rust namelijk onverwacht gescoord. Hij ving de bal op zijn borst op na wegkoppen van Vlaar, hield zich Blind knap van het lijf en schoot schitterend in, waarbij doelman Cillessen niet overtuigde.

Ja, en toen ging Oranje aanvallen. Met passie, met mankracht, vooral in het laatste kwartier, na de drinkpauze. Doelman Ochoa leek zich lange tijd opnieuw tot held des vaderlands te kronen, vooral toen hij op onwaarschijnlijke wijze met de vingertoppen de inzet van De Vrij tegen de paal tikte. Een schot van Sneijder ging via een Mexicaans been net over, hoekschoppen regen zich aaneen, de zoektocht naar een strafschop intensiveerde.

Waarna het Nederlandse sprookje zich alsnog voltrok, met dat kiezelharde schot van Sneijder en, nog voordat de verlenging aanbrak, de strafschop van Klaas-Jan Huntelaar, gevolgd door diens heerlijke wildemansdans om het collectieve geluk te vieren.

null Beeld anp
Beeld anp
Klaar-Jan Huntelaar tijdens de penalty. Beeld reuters
Klaar-Jan Huntelaar tijdens de penalty.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden