Geweld Zuid-Soedan sleept kinderen mee

Het Rode Kruis, Unicef en andere hulporganisaties zijn gedwongen hun werk in Zuid-Soedan op te schorten als gevolg van een nieuwe reeks gevechten in de burgeroorlog. De afgelopen weken zijn volgens de VN-kinderorganisatie tientallen kinderen vermoord, ontvoerd, verminkt, verkracht en gerekruteerd als kindsoldaat.

Jonge jongens, kindsoldaten, zitten met hun geweren bij ontwapenings-, demobilisatie- en reïntergratieprogramma van UNICEF en partners in Pibor, Zuid-Soedan. Beeld null
Jonge jongens, kindsoldaten, zitten met hun geweren bij ontwapenings-, demobilisatie- en reïntergratieprogramma van UNICEF en partners in Pibor, Zuid-Soedan.

De oorlog in Zuid-Soedan, 's wereld jongste natie, heeft ook een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gebracht. Zelfs op bases van de VN-vredesmacht UNMISS, waar veel ontheemden een veilig heenkomen zoeken, zijn ze hun leven niet zeker. Een mortiergranaat op een VN-kamp bij de stad Melut kostte deze week acht mensen het leven. Eerder vielen slachtoffers toen het grootste VN-vluchtelingenkamp, in Bentiu, onder vuur kwam te liggen.

Zowel de troepen van president Salva Kiir als rebellen van voormalig vicepresident Riek Machar houden zich niet aan afspraken over een staakt-het-vuren. Onmin tussen de leiders leidde eind 2013 tot een etnisch getinte strijd. Tienduizenden mensen, veelal burgers, kwamen om. Meer dan anderhalf miljoen mensen sloegen op de vlucht. Dat aantal kan volgens de VN snel oplopen tot boven de twee miljoen.

De overbevolkte VN-kampen kunnen de toevloed amper aan. Alleen al op de UNMISS-basis bij Malakal, een stad die onlangs door rebellen werd heroverd op regeringstroepen, streken sinds vorige maand achtduizend vluchtelingen neer. Vanuit Malakal laat VN-functionaris Deborah Schein weten dat daar nu ruim 30 duizend ontheemden zijn geregistreerd. Dat aantal is hoger dan ooit sinds het uitbreken van de oorlog. In het kamp zijn veel hulporganisaties gevestigd. Maar medewerkers kunnen om veiligheidsredenen niet of nauwelijks de poort uit. 'Hun bewegingsvrijheid is beperkt.'

UNMISS-basis bij Malakal. Beeld null
UNMISS-basis bij Malakal.

Groeiende stroom vluchtelingen

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) hekelt de onwil van de strijdende partijen om hulpverleners toegang te verlenen tot gebieden waar slachtoffers ronddolen. 'We ondervinden veel hinder om hen te bereiken, vooral in afgelegen streken', vertelt woordvoerder Pavel Krzysiek vanuit de hoofdstad Juba. Ook hij meldt een sterk groeiende stroom vluchtelingen.

'In de stad Leer is de hele bevolking, meer dan honderdduizend mensen, op de vlucht geslagen. Ze verbergen zich onder erbarmelijke omstandigheden, bijvoorbeeld in moerasgebied. Het ontbreekt hun aan schoon water, voedsel, medicijnen', aldus Krzysiek.

Het Rode Kruis ziet zich door het geweld gedwongen de reguliere voedselhulp op te schorten en een deel van de staf terug te trekken uit het gebied. Het is een van haar grootste distributieprogramma's in de wereld.

Regenseizoen

VN-chef Ban Ki-Moon heeft de strijdende partijen deze week voor de zoveelste maal opgeroepen de wapens neer te leggen. De strijd concentreert zich in het olierijke noorden. Olie levert de regering geld op voor de aanschaf van wapens. Daarom zijn de opstandelingen erop uit raffinaderijen en andere installaties in handen te krijgen.

Volgens de VN proberen beide partijen zoveel mogelijk grond in handen te krijgen voordat binnenkort het regenseizoen aanbreekt en wegen onbegaanbaar zijn voor de aanvoer van zware wapens.

Het geweld leidt ertoe dat voor het tweede jaar het seizoen voor de aanplant van gewassen verloren gaat. Boeren durven hun land niet op. Daardoor zullen honderdduizenden Zuid-Soedanezen wederom afhankelijk zijn van voedselhulp vanuit het buitenland.

VN-chef Ban Ki-Moon. Beeld null
VN-chef Ban Ki-Moon.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden