Geweld welkom excuus om protesten te negeren

De voorpagina van de Volkskrant van 16 juni: Kok is woedend en 'kan er met zijn verstand niet bij'. 'Hier wordt gewoon georganiseerd rotzooi getrapt....

Het geweld in Göteborg is voor Kok een welkome afleidingsmanoeuvre om geen aandacht te hoeven vragen voor de duizenden demonstranten die op volstrekt vreedzame wijze blijk gaven van hun ernstige verontrusting over de teloorgang van hun - en uw en mijn - samenleving.

De honger in de wereld wordt kunstmatig in stand gehouden. Milieu: geld stinkt niet. Er is weer echte armoede in Nederland. Van 'zorg' is in een toenemend aantal gevallen geen sprake meer. De kwaliteit van ons onderwijs is gedaald tot beneden het Europees gemiddelde.

Kok is een hoofdverantwoordelijke voor deze gang van zaken en duizenden demonstranten gaven kritisch blijk van hun betrokkenheid. Dat een handjevol relschoppers in staat werd gesteld zich op deze gewelddadige wijze te gedragen, mag op zich al verbazing wekken, dat de politiek hiervan profiteert en de aandacht afleidt van wat er werkelijk gaande is, is zeer verontrustend.

De economische machtsstrijd in Europa - niet in het belang van u en mij - is in volle gang. In Koks belevingswereld van de 'hoofdletters' van 'vredehandhaving' en 'vredestichting' gelooft geen zinnig mens meer. Daarover praten alleen politici nog maar. Achter de door hen zelf opgeworpen barricades.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden