Geweld tussen Fatah en Hamas laait op

Een hinderlaag van Hamas waarbij een leider van een aan Fatah verbonden groep en zijn lijfwacht omkwamen heeft zondag in de Gazastrook een reeks vuurgevechten en ontvoeringen in gang gezet....

AP

Het onderlinge geweld tussen de Palestijnse facties is de laatste dagen opgelaaid tot het hevigste niveau sinds maart, toen een Palestijnse eenheidsregering werd gevormd met als belangrijkste doelstelling het verminderen van de onderlinge strijd.

De gestorven leider, de 32-jarige Baha Abu Jarad, stond aan het hoofd van de aan Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigades. Toen zijn drieduizend man tellende begrafenisoptocht later die dag langs het huis van een plaatselijke Hamasleider voerde, kwam het opnieuw tot een schietpartij, waarbij volgens medisch personeel drie gewonden vielen.

In het centrum van Gaza-stad kwam een man om en vielen tien gewonden bij een schietpartij nabij het complex van de Palestijnse president Abbas. Elders in de Gazastrook werd de bekende religieuze geleerde Ali Sharif van Hamas ontvoerd, toen hij na het avondgebed naar huis liep. Daarop volgde een golf van ten minste veertien ontvoeringen door zowel Hamas als Fatah. Sharif werd na drie uur vrijgelaten.

Het geweld zal naar verwachting de spanning binnen de fragiele politieke alliantie tussen Hamas en Fatah doen toenemen. De wederzijdse belangen die bij de samenwerking gediend zijn - geen van beide kan alleen regeren en het is te onrustig voor nieuwe verkiezingen - maken het echter onwaarschijnlijk dat een van hen uit de eenheidsregering zal stappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden