'Geweld tegen leerkrachten veel zwaarder bestraffen'
Geweld tegen leerkrachten moet strenger worden bestraft, net zoals dat gebeurt bij geweld tegen ambulancebroeders en agenten. 'Politiek en samenleving moeten veel nadrukkelijker achter scholen gaan staan', zegt Wim Kuiper, die als voorzitter van de Besturenraad 2.200 protestants-christelijke scholen met 800 duizend leerlingen vertegenwoordigt.
In een peiling van de Besturenraad zegt 68 procent van de deelnemende schoolleiders dat geweld tegen leraren vaker voorkomt dan gedacht. Veel schoolleiders blijken huiverig om met incidenten van geweld en intimidatie naar buiten te komen, uit angst voor het aanzien van de school. 'Publiciteit daarover kan alleen maar negatief effect hebben', zegt een van de 150 respondenten, die vooral werkzaam zijn op basisscholen.
De Besturenraad besloot haar leden te bevragen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Nieuwegein twee weken geleden. De adjunct-directeur van het Anna van Rijn-college werd urenlang vastgehouden op het politiebureau. De vader van een 13-jarige die de klas uit was gezet, had aangifte gedaan van mishandeling.
Vooral het besluit van de politie de adjunct mee te nemen naar het bureau in plaats van de vader, riep een storm van protest op. Justitie seponeerde de zaak, en de politie heeft excuses aangeboden. De jongen gaat naar een andere school.
Veel schoolleiders hebben ervaring met leerlingen die ouders verhaal laten halen na een bestraffing en met leerlingen die docenten uitschelden, schoppen of slaan, of een mes trekken. In één geval dreigde een ouder de vingers van een docent te breken als die aan de mobiele telefoon van zijn kind durfde te komen.
Buiten de media om
Een van de (louter anonieme) respondenten maakte hetzelfde mee als zijn collega in Nieuwegein. 'Heb het aan den lijve ondervonden (...), waarbij ik drie uur op het politiebureau ben verhoord als verdachte van mishandeling van een 12-jarig kind, en drie volwassen getuigen zijn gehoord.' In dit geval werd alles buiten de media om afgehandeld; de ouders willen niet met de leraar praten.
Volgens tweederde van de ondervraagden is het gezag van de leerkrachten op hun school de laatste vijftien jaar duidelijk afgenomen. 61 procent van de schoolleiders constateert dat onaangepast gedrag in de klas is toegenomen.
Voor Kuiper onderstreept de peiling de noodzaak van de rol die scholen spelen in de opvoeding, al betogen politici vaak dat ze alleen aan kennisoverdracht moeten doen.