nieuwsoud en nieuw 2018/2019

Geweld tegen agenten tijdens jaarwisseling toch niet verdubbeld, zoals politie zelf eerder meldde

Het geweld tegen agenten tijdens de jaarwisseling is het afgelopen jaar lang niet zo hard gestegen als eerder door de politie werd gemeld. Over meerdere jaren is in de cijfers zelfs een daling te zien. Dat blijkt uit een onderzoek naar politiecijfers van LocalFocus en Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid op de Hogeschool Inholland Rotterdam.

Politie tijdens Oud en Nieuw vorig jaar in de wijk Paddepoel in Groningen. Beeld ANP/Anjo de Haan
Politie tijdens Oud en Nieuw vorig jaar in de wijk Paddepoel in Groningen.Beeld ANP/Anjo de Haan

Op 1 januari meldde de politie nog dat het aantal geweldsincidenten in een jaar ruim was verdubbeld: van 27 naar 59. Maar uit nieuwe cijfers blijkt wat anders. Het aantal geweldsincidenten tegen agenten steeg weliswaar van 51 naar 59, maar het aantal slachtoffers onder agenten daalde van 88 naar 82.

De verschillende cijfers hebben te maken met het tijdstip van registreren, zegt een politiewoordvoerder tegen NRC. Vorig jaar werden er op 1 januari 27 incidenten gemeld. Dat aantal werd later bijgewerkt naar 51. Dit jaar bleken de cijfers van 1 januari de definitieve cijfers.

Het aantal door de politie geregistreerde incidenten tijdens de jaarwisseling is over de afgelopen vijf jaar met ruim een kwart afgenomen. Tijdens Oud en Nieuw in 2014/2015 werden nog 149 agenten slachtoffer van geweld, tegenover 82 het afgelopen jaar. De afgelopen jaarwisseling was er dus wel sprake van een opleving: het aantal steeg incidenten steeg met ongeveer 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De politie kan daarvoor geen sluitende verklaring geven, maar mogelijk speelt het weer een rol: afgelopen jaar was het zacht winterweer, waardoor meer mensen de straat op gingen.

Waarschijnlijk ligt het ware aantal geweldsincidenten tegen agenten hoger, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager geweld tegen politieagenten, in het rapport. Hij ontvangt ‘signalen’ dat de aangiftebereidheid onder agenten daalt. Die vermeende daling zou komen doordat ‘agenten weinig vertrouwen hebben in de afwikkeling bij de rechtspraak’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden