Opinie

Geweld is nooit een oplossing, niet in Turkije en ook niet in Nederland

Het is nu tijd om elkaar sterk vast te houden en deze moeilijke periode samen te overbruggen.

Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.Beeld anp

Nu de storm gaat liggen, begint duidelijk te worden wat de gevolgen in Nederland zijn van de mislukte staatsgreep in Turkije. De afgelopen twee weken hebben wij veel gezien en gelezen over en van de Turkse-Nederlandse gemeenschap. Waar de eerste reacties vooral uit emotie waren, begint er nu ruimte te ontstaan voor het debat en de ratio.

Allereerst melden wij graag dat een staatsgreep onder geen enkel beding acceptabel is. De democratie is te belangrijk en leent zich niet voor mitsen en maren wanneer het je niet uitkomt. Beleid en leiders kunnen tijdens democratische verkiezingen gewijzigd worden. Niet met bloedige staatsgrepen. Niet door een generaal en stafchef te gijzelen. Niet door onschuldige soldaten als levend schild te gebruiken. Niet door mediastations binnen te vallen en over te nemen. Niet door parlementsgebouwen te bombarderen. En zeker niet door vrouwen en kinderen vanuit helikopters te beschieten.

De nasleep van deze traumatische nacht, heeft veel invloed op Turkse-Nederlanders omdat zij weten wat een staatsgreep betekent. Zij hebben eerdere (pogingen tot) staatsgrepen zelf meegemaakt of hebben naasten die de gevolgen van een staatsgreep aan den lijve hebben ondervonden. Alle slechte herinneringen uit het verleden komen in één heftige klap terug; kun je je familie straks op vakantie in Turkije nog wel zien? Zal er een burgeroorlog uitbreken? Wat zal de toekomst zijn?

Die angsten en zorgen zijn begrijpelijk als we naar de geschiedenis van Turkije met staatsgrepen kijken, maar ze rechtvaardigen geweld en intimidatie in Nederland absoluut niet. Dergelijke acties leiden niet tot een oplossing, maar tot verergering van (bestaande) problemen. Het is vrij uniek dat zowel de oppositiepartijen als de regeringspartij hetzelfde standpunt met elkaar delen en de handen ineenslaan tegen een ondemocratische poging om de regering omver te werpen. Alle partijen lazen gezamenlijk een verklaring voor in het parlement van Turkije. Hoe kan het dan zo zijn dat verbroedering in Turkije tot verdeling in Nederland leidt?

Hoe kan het zo zijn dat mensen in Nederland het bedenken om anderen te intimideren en geweld toe te passen? Wij keuren geweld en intimidaties in de sterkst mogelijke bewoordingen af.

Geen olie op vuur

Het is nu tijd om elkaar sterk vast te houden en deze moeilijke periode samen te overbruggen. Het voorbeeld van eensgezindheid en verbinding dienen we over te nemen. Zoals geweld in Turkije geen oplossing was, is geweld ook geen oplossing in Nederland. Het doet er niet aan toe of je je vereenzelvigt met Erdogan, Bahceli, Kilicdaroglu, Demirtas of Gülen.

Meningsverschillen overwin je niet door geweld toe te passen, maar door het debat te voeren. Je hoeft een ander niet te overtuigen van je eigen standpunt. Respecteer dat iemand een andere mening heeft, hoe moeilijk je dat ook vindt.

Voor velen ligt de toekomst in Nederland. Besef dat jouw intimidaties en geweld ertoe leiden dat anderen worden gestigmatiseerd. Besef dat jouw acties bepalend kunnen zijn voor het beeld dat anderen hebben van jouw afkomst. Besef dat je het recht niet hebt om anderen aan te raken. Besef dat je het recht niet hebt om de toekomst van anderen te bepalen. De oplossing is verbinding en toenadering.

Voor politici en sleutelfiguren ligt er bovendien een belangrijke opgave om nu geen olie op het vuur te gooien door ongefundeerde uitspraken te doen. Het is ironisch om vast te stellen dat mensen die bekogelde gebouwen in Nederland terecht verafschuwen, het beschoten parlementsgebouw in Turkije bagatelliseren omdat het bij een staatsgreep zou horen.

Wij dienen ons tegen elke vorm van onderdrukking, geweld en intimidatie gezamenlijk uit te spreken. Alleen dan kan verbinding van de grond komen.

Ülkü Ögüt & Münire Manisa zijn verbonden aan Turks-Nederlands Tegengeluid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden