Nieuws

Geweld in Jemen laait op: 21 burgers gedood bij raketaanval op tankstation

Bij een raketaanval op een tankstation in Jemen zijn zeker 21 burgers om het leven gekomen, onder wie een meisje van 5 jaar. Vijf anderen raakten gewond. De Houthi-rebellen vuurden de ballistische raket af op de belegerde stad Ma’rib, zei informatieminister Muammar al-Arjani tegen staatsagentschap Saba.

De gevechten in Jemen gaan tussen de door de regering gesteunde militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Houthi-rebellen die steun krijgen van Iran. Beeld AFP
De gevechten in Jemen gaan tussen de door de regering gesteunde militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Houthi-rebellen die steun krijgen van Iran.Beeld AFP

Vlak daarop werden twee ziekenwagens, die onderweg waren naar de slachtoffers, getroffen door een met springstof uitgeruste drone. De aanval wordt als een oorlogsmisdaad beschouwd.

De Houthi-rebellen willen een onafhankelijk onderzoek naar de aanval. Zij hebben weliswaar bevestigd de aanval te hebben uitgevoerd, maar volgens de Houti's was een militaire basis in de buurt van het tankstation het doelwit. In een tweet beloofde een verantwoordelijke van de Houthi-rebellen, Mohamed Ali al-Houthi, ‘schadevergoedingen’ als zijn organisatie inderdaad verantwoordelijk is voor de burgerdoden.

Het gebeurt niet vaak dat de rebellen, die gesteund worden door Iran, toegeven dat ze een doelwit hebben gebombardeerd in de buurt van een plaats waar burgers omkwamen. Volgens twee inwoners van de regio bevindt het tankstation zich op ongeveer een kilometer van de militaire basis. Soldaten gaan er dikwijls met hun familie naartoe om hun auto vol te tanken.

Strategische stad

De Houthi-rebellen vechten sinds een offensief in 2014 tegen de Jemenitische regering. Die regering wordt ondersteund door een militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. De Houthi’s krijgen steun van de Saoedische aartsvijand Iran en controleren momenteel hoofdstad Sanaa en grote gebieden in het noorden. In totaal zouden bij de gevechten al meer dan 130.000 mensen zijn omgekomen.

Het tankstation dat zondag werd aangevallen ligt in de buurt van het front in Ma’rib, een strategische belangrijke stad ten oosten van Sanaa. Van daaruit wordt een groot deel van de Jemenitische olie- en gasproductie gecontroleerd. De Houthi’s proberen met een offensief sinds februari opnieuw de stad in te nemen. Een perspectief op een staakt-het-vuren in de burgeroorlog is er momenteel niet, ondanks bemiddelingspogingen van de VN, de VS, Oman en Koeweit.

De humanitaire situatie in Jemen is rampzalig. Bijna 50.000 inwoners van het land hebben zo weinig te eten dat het Wereldvoedselprogramma (WFP) al van hongersnood-achtige toestanden spreekt. Nog 5 miljoen anderen staan op de rand van hongersnood. Gemiddeld sterft in Jemen elke tien minuten een kind.

De strijd om Ma’rib heeft al 25.000 personen op de vlucht gejaagd. De komende maanden kan hun aantal oplopen tot 385.000, zeggen hulporganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden