Geweld in Afghanistan bereikt volgens de VS een recordniveau

Afgelopen week meer dan 400 gewelddadige incidenten...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM Het aantal gewelddadige aanvallen en aanslagen van strijders in Afghanistan heeft in de afgelopen week een record bereikt. Dit heeft de bevelhebber van de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan en Irak, generaal David Petraeus, in Washington gezegd. Er waren meer dan vierhonderd incidenten.

Het geweld van opstandelingen in Afghanistan is aanzienlijk toegenomen sinds de komst van nieuwe Amerikaanse militairen, zo blijkt uit een rapport dat is ingezien door het persbureau Reuters.

De eerste vijf maanden van dit jaar waren er 5.222 gewelddadige incidenten, tegenover 3.283 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een toename met 59 procent. Tussen 2007 en 2008 nam het geweld met 25 procent toe.

‘Er is geen twijfel over mogelijk dat de situatie de laatste twee jaar is verslechterd en dat er moeilijke tijden voor ons liggen. Er komen zware maanden, want we gaan achter ze aan in hun bolwerken, zoals we moeten doen’, aldus Petraeus die als hoofd van Central Command het bevel voert over de bijna 200 duizend Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan.

De hoogste Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft donderdag gezegd dat hij alle NAVO-operaties in Afghanistan gaat herzien, in een poging het aantal doden onder Afghaanse burgers te beperken. McChrystal, die onlangs is benoemd, zei dat de bevolking moet worden beschermd tegen de vijand, ‘maar ook tegen onbedoelde gevolgen van onze acties’, zo meldt de BBC. ‘Een operatie kan worden gevoerd om de juiste redenen, maar als het negatieve effecten heeft, kan het voor iedereen negatief uitpakken.’

Bij een gevecht tussen NAVO-eenheden en opstandelingen in Oost-Afghanistan zijn donderdag twee burgers gedood. Zij kwamen om het leven door NAVO-mortiervuur. Het gevecht in de provincie Kunar barstte los toen rebellen de NAVO-soldaten aanvielen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden