Geweld dreigt na mislukking Kosovo-overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Groot-Brittannië hebben vrijdag het vredesoverleg over Kosovo opgeschort. NAVO-diplomaten noemden de kans op snelle luchtaanvallen op Servische doelen groter dan 50 procent....

In een gezamenlijke verklaring stelden de Britse minister Cook en zijn Franse collega Védrine, die het overleg namens Contactgroep hebben geleid, dat verder onderhandelen geen enkele zin heeft. De Servische delegatie heeft op geen enkele manier getoond tot compromissen bereid te zijn.

Cook en Védrine waarschuwden Belgrado niets te ondernemen tegen de vertrekkende OVSE-waarnemers in Kosovo. 'Zulke schendingen kunnen de ergste gevolgen hebben.' Volgens diplomaten zullen Cook en Védrine op zeer korte termijn president Milosevic bezoeken om druk op hem uit te oefenen.

De Amerikaanse bemiddelaar Hill waarschuwde 'de gordels vast te maken' nu de onderhandelingen zijn mislukt. 'We hebben nog geen echte deadline , maar de komende dagen zullen zeer gespannen zijn.'

De Verenigde Staten hebben Amerikanen in Joegoslavië opgeroepen het land te verlaten. Het personeel op de Amerikaanse ambassade in Belgrado is tot een minimum teruggebracht. Ook andere westerse landen troffen gisteren voorbereidingen voor vertrek. De ongeveer zeventig Nederlandse burgers in Joegoslavië is door Buitenlandse Zaken verzocht het land te verlaten. De staf van de Nederlandse ambassade wordt tot een minimum teruggebracht.

President Clinton liet gisteren tijdens overleg met de top van het Congres weten dat de Serviërs op zware bombardementen moeten rekenen, als zij het akkoord niet alsnog tekenen. 'Ik denk dat we al heel snel gaan bombarderen', zei senator Biden na afloop van het overleg in het Witte Huis.

Volgens Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Belgrado, zijn de onderhandelingen nog steeds niet voorbij en kunnen alle banden met de NAVO verbroken worden als die gaat bombarderen. Volgende week bezoekt de Russische premier Primakov Washington. De verwachting is dat bombardementen tot het einde van zijn bezoek zullen uitblijven. Het is zeer wel mogelijk dat Primakov en Clinton in Washington tot een compromis over Kosovo komen, met bijvoorbeeld een troepenmacht onder een andere vlag dan die van de NAVO.

Clinton waarschuwde de Congresleden verder dat Amerikaanse piloten reëel gevaar lopen bij de operatie. Joegoslavië beschikt over een geduchte luchtverdediging. Vooral de Republikeinen hebben bedenkingen bij militair ingrijpen in Kosovo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden