Geweld christenen-moslims verscheurt Ambon opnieuw

Een onverwachte golf van geweld heeft zondag een abrupt einde gemaakt aan maanden van rust en wederopbouw in de Molukse hoofdstad Ambon....

Aanleiding tot de gewelddadigheden was een optocht van aanhangers van het Front voor de Soevereiniteit van de Molukken (FKM), dat ijvert voor afscheiding van de Molukken van Indonesië. De optocht werd gehouden ter herdenking van het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) op 25 april 1950. Aanhangers van het voornamelijk christelijke FKM reden met auto's en motoren door de stad. Toen zij de moslimwijk Soabali binnenreden, begonnen moslimjongeren daar met stenen naar de stoet te gooien.

Het gevecht dat daarop volgde ontaardde snel. Binnen korte tijd woedden op diverse plaatsen in de stad gevechten tussen christenen en moslims. Mensen gingen elkaar te lijf met messen, stenen en stokken. Her en der werden schoten en explosies gehoord. Twee christenen die zich bij het begin van de gevechten in het moslimdeel van de stad bevonden, vlak bij de Pattimura Universiteit, werden door een groep mannen met zwaarden aan stukken gehakt.

Woedende moslims staken de zojuist herbouwde Silokerk in brand. Die kerk was bij het begin van het sektarisch geweld op Ambon, in 1999, volledig verwoest. Ook een kantoor van de Verenigde Naties, een hotel op de grens tussen het christelijke en het moslimdeel van de stad, en een kantoor voor de ontwikkeling van de Seram-eilanden werden in brand gestoken.

Veel gewonden vielen toen het leger het vuur opende op de vechtenden. Zware regenval maakte ten slotte een einde aan de gevechten, maar inwoners van de stad noemden de sfeer zondagavond 'zeer gespannen'.

Het geweld van zondag betekent een zware terugslag voor het herstelproces dat sinds september vorig jaar goed op gang leek te komen. In die maand werd de noodtoestand opgeheven. De verjaardag van de stad Ambon werd een groot verzoeningsfeest, waarbij moslims en christenen voor het eerst weer vrijelijk de grenzen van elkaars stadsdelen overstaken. Barricades tussen moslim- en christenbuurten waren sindsdien opgeruimd en het leven in de stad normaliseerde zich geleidelijk aan.

Sektarisch geweld heeft het eiland vijf jaar in zijn greep gehouden en aan zeker vijfduizend mensen het leven gekost. De strijd begon met een eenvoudige ruzie tussen een moslim en een christen, op 19 januari 1999. Dat incident ontaardde in een bloedige oorlog tussen moslims en christenen. Hele dorpen werden platgebrand, hele eilanden ontvolkt. De wederopbouw van die dorpen en de terugkeer van vluchtelingen verliepen de afgelopen maanden voorspoedig, en alom heerste de hoop dat het geweld definitief tot het verleden behoorde.

Sinds zondag is Ambon echter opnieuw een in tweeën gedeelde stad. Volgens ooggetuigen zijn zondagavond ook de barricades die de stad jarenlang in tweeën deelden opnieuw opgericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden