Geweld bij Trump en exotische gedelegeerden

De strijd om de Republikeinse kandidatuur kreeg dit weekend een rare wending met de uit de hand gelopen campagnebijeenkomst van Donald Trump in Chicago. Wat moet de VS met een president die oproept om iemand 'in het gezicht te slaan'? Daarnaast zijn er weer gedelegeerden verdeeld: van het bestuurlijke Washington tot het exotische Guam. U leest het in de USA16-nieuwsbrief.

Een tegenstander van Trump verbrandt een vlag van de campagne. Beeld getty

RUBIO WINT WASHINGTON DC, CRUZ WYOMING

De noordelijke Marianen gaan naar Hillary Clinton

Zaterdag gingen in Washington DC de Republikeinse kiezers naar de stembus om zich uit te spreken in de voorverkiezingen. Marco Rubio deed het het beste in de staat waar een groot deel van de elite van de Republikeinse Partij woont. Hij won er tien van gedelegeerden, John Kasich de overige negen.

In Wyoming werden zaterdag twaalf gedelegeerden verdeeld. De staat heeft een ingewikkeld systeem waarbij er in totaal 26 gedelegeerden op het spel staan. Cruz kon er zaterdag negen bijtellen. Rubio en Trump kregen er allebei één gedelegeerde bij. Naar wie de twaalfde gedelegeerde gaat, is nog niet bekend. De overige veertien gedelegeerden worden pas in april verdeeld.

Cruz heeft ook een gedelegeerde gewonnen op het exotische eilandje Guam, een afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten in de Grote Oceaan. Guam houdt geen voorverkiezingen en de zes gedelegeerden van het eiland mogen zelf kiezen wie ze steunen. Eentje heeft nu zijn steun uitgesproken voor Cruz, de vijf anderen hebben nog geen besluit genomen.

Op een andere Amerikaanse eilandengroep, de Noordelijke Marianen, won Hillary Clinton. Met een verschil van 20 procent nam zij een voorsprong op haar rivaal Bernie Sanders.

Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

GEWELD BIJ TRUMPBIJEENKOMSTEN

'Punch him in the face'

Normaal gesproken gaan Amerikaanse presidentscampagnes gepaard met taartbakwedstrijden en het knuffelen van baby's. Het venijn was doorgaans te vinden in de negatieve reclamespotjes van de aan kandidaten gelieerde super-PAC's. Zo niet met de komst van Donald Trump. Alleen al deze week werd woensdag een tegenstander in zijn gezicht geslagen tijdens een bijeenkomst in North Carolina ('De volgende keer hadden we hem misschien dood moeten slaan', zegt de dader achteraf tegen de pers) en moest vrijdag een bijeenkomst in Chicago worden afgeblazen omdat voor- en tegenstanders van de zakenman met elkaar op de vuist gingen.

De kandidaat zelf heeft er in het verleden vaak zelf nog een schepje bovenop gedaan. Zo zei hij over een demonstrant in Nevada vorige maand: 'Weet je wat ze vroeger met zo'n type deden? Ze droegen hem naar buiten op een brancard. Ik wil hem eigenlijk in zijn gezicht slaan.' En eerder in Iowa: 'Als je iemand ziet die een tomaat wil gooien, sla hem dan in elkaar. Oké? Ik beloof dat ik de juridische kosten zal betalen.'

'Wat denk je dat zulke uitspraken met zijn aanhangers doen?', vraagt Bernie Sanders zich af in een toespraak waarin hij het geweld op de bijeenkomst in Chicago veroordeelt. Ook Marco Rubio haalt uit naar het klimaat dat Donald Trump heeft geschapen: 'Dit is een achteruitgang. Het is een beangstigende, groteske en verontrustende ontwikkeling in de Amerikaanse politiek.'

HOE BELANGRIJK ZIJN SUPER-PAC'S IN DEZE RACE?

Geld=opinie=presidentschap?

Tussen 2000 en 2012 zijn de uitgaven aan federale verkiezingscampagnes verdubbeld, van 3,1 miljard dollar naar 6,3 miljard. Maar wat is de steun van de superrijken nog waard in deze rare verkiezingsstrijd? Er zijn twee kandidaten die het anders lijken te doen, schrijft correspondent Michael Persson over de waarde van geld op weg naar het Witte Huis: 'Bernie Sanders en Donald Trump, de twee kandidaten die de frustraties van de gewone Amerikaan het best aanvoelen, hebben allebei een groot punt gemaakt van hun onafhankelijkheid. Sanders krijgt alleen geld van individuele donoren, Trump bijna alleen van zichzelf (en wat fans en een handvol bedrijven). En beiden lijken ermee weg te komen: Trump gaat bij de Republikeinen aan kop, Sanders maakt het Hillary Clinton bijzonder lastig. Het kan dus anders.' Lees de interessante analyse van Persson hier (+).

Beeld Lumine.nl

WAT WIL BERNIE SANDERS?

Clinton lijkt Sanders maar niet van zich af te kunnen schudden. De kandidaat in tien punten:

- Hogere belastingen voor de rijken en voor bedrijven
- Minimumloon van 7,25 dollar naar 15 dollar per uur
- Door overheid betaalde zorg
- Gratis universitair onderwijs
- Betaalbare kinderopvang
- Minimaal twee weken betaalde vakantie en zeven ziektedagen
- Herziening vrijhandelsverdragen
- Geen financiering van politici meer door bedrijven (super-PACs)
- Opbreken van grote financiële instellingen (Wall Street)
- Duizend miljard dollar investeren in infrastructuur

WAT LAZEN, HOORDEN EN ZAGEN WE ELDERS?

De 'wat als'-vraag

Gratis onderwijs voor iedereen, een vlaktaks van tien procent of het deporteren van 11,5 miljoen illegale Amerikanen: wat zou er gebeuren als deze voorstellen van de verschillende kandidaten echt zouden worden geïntroduceerd? De Amerikaanse podcast Planet Money selecteerde een aantal opvallende voorstellen van de verschillende kandidaten en legde deze voor aan een panel van 22 economen die ze vervolgens stuk voor stuk afbrandden. Download of beluister de aflevering hier.

Hoop op een contested convention
Donald Trump is hard op weg om het magische aantal gedelegeerden voor de nominatie binnen te slepen: 1.237. Om gedelegeerde nummer 1.237 (snel) aan te tikken is het voor de kandidaat van belang dat hij deze week de belangrijke 'winner takes all'-staten Ohio en Florida wint, twee staten waar opponenten Kasich en Rubio hun wortels hebben. Ook de staat Illinois is van groot belang. De Washington Post schreef een boeiend artikel over de strategie van een groep machtige mannen en vrouwen binnen de Republikeinse Partij die er alles aan doen om Trump niet te laten winnen in die staten. Ze hopen op een zogenaamde contested convention, waarbij de gedelegeerden voor zichzelf een keuze mogen maken.

De Republikeinse kandidaten op een rij. Beeld ap

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, 's zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden