Geweigerde lezing Von der Dunk: rechts populisme is terug

'Voor het eerst sinds 1945 hebben we in Den Haag te maken met een politieke stroming van grote omvang die uitgangspunten huldigt en standpunten verkondigt die haaks staan op de beginselen van de rechtsstaat.' Dat staat in de lezing die Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk komende dinsdag zou houden, maar die is geweigerd.

De volledige tekst van de lezing is hier te lezen

Von der Dunk spreekt in de lezing over de PVV. 'Nee: tot genocide of oorlog roept zij niet op - tot het tweede is Nederland niet eens meer in staat, en voor het eerste zou Europa wel meteen een stokje steken - maar zij bepleit wel fundamenteel verwerpelijke dingen. Het soort dingen, dat sinds 1945 terecht taboe was en voor alle fatsoenlij­ke partijen een reden vormde om een zeer heldere grens te trekken en de eventuele bepleiters daarvan op grote afstand te houden.'

Kritiek
De lezing werd geweigerd omdat de organisatie moeite had met zijn kritiek op de PVV. In een brief concludeert de werkgroep dat de lezing die Von der Dunk wilde uitspreken 'sterk politiek van aard' was en dat hij na geuite 'bedenkingen' niet bereid was 'gewraakte passages aan te passen'.

Het weigeren van de lezing gebeurde na overleg met Hero Brinkman, fractieleider van de PVV in Noord-Holland, aldus Maud Knook, vertegenwoordiger van de PvdA in de werkgroep die de lezing voor de provincie Noord-Holland organiseert. Brinkman zegt dat hij alleen zijn mening heeft gegeven.

De volledige tekst van de lezing is hier te lezen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden