Gewapende politiepieten beschermen Sinterklaasstoet bij beladen intocht

Hoewel iedereen bezweert dat het toch vooral een kinderfeest is en moet blijven, bereidt de politie zich voor op wat waarschijnlijk de meest beladen Sinterklaasintocht gaat worden die ooit heeft plaatsgevonden. Vooral de landelijke intocht in Gouda morgen en de intocht in Amsterdam op zondag worden door de Zwarte-Pietendiscussie als risicovol beschouwd.

Sinterklaas bij de intocht in Groningen vorig jaar. Beeld anp
Sinterklaas bij de intocht in Groningen vorig jaar.Beeld anp

In Gouda lopen acht undercoveragenten verkleed als Zwarte Piet mee in de stoet van Sinterklaas. Ze zijn gewapend en dragen kogelwerende vesten - dat is de standaarduitrusting van agenten op straat. Hun wapen onder het Pietenpak zal niet te zien zijn voor de toeschouwers.

De politie heeft voor verklede 'agentpieten' gekozen om vanuit de stoet sneller te kunnen reageren op incidenten langs het parcours. Als agenten eerst door de menigte heen moeten, kan eerder paniek uitbreken. In Gouda worden 50 duizend toeschouwers verwacht, onder wie heel veel kinderen.

Helemaal nieuw zijn de agentpieten niet. Vorig jaar zette de politie bij de landelijke intocht in Groningen ook al undercoveragenten in. Dat was voor het eerst en de aanleiding was eveneens de aanzwellende controverse over de huidskleur van Sinterklaas' assistenten. Die intocht verliep zonder noemenswaardige incidenten. Er werd maar één arrestatie verricht.

De politie in Amsterdam laat morgen (zondag) geen undercoveragenten verkleed als Zwarte Piet meelopen in de stoet. Burgemeester Van der Laan vindt dat een te zware maatregel. Wel staan er agenten in burger langs het parcours, eveneens onopvallend bewapend en met kogelwerend vest. Maar dat gebeurt bij elk groot evenement in de stad. Ze richten zich doorgaans vooral op zakkenrollers, maar zijn nu ook alert op ordeverstoringen.

Een beveiliger bij de intocht in Groningen vorig jaar. Beeld anp
Een beveiliger bij de intocht in Groningen vorig jaar.Beeld anp

Exceptionele hoeveelheid agenten

Over het aantal agenten dat bij de intochten in Gouda en Amsterdam wordt ingeschakeld, doet de politie geen mededelingen. Vooral over de nationale intocht in Gouda gaan geruchten over een exceptioneel hoge inzet van politie en marechaussee. Een woordvoerder van de Amsterdamse politie wil slechts kwijt dat voor de Sinterklaasintocht 'net zoveel personen worden ingezet als andere jaren'.

Maar in zowel Gouda als Amsterdam zijn demonstraties aangekondigd tegen Zwarte Piet, die op andere plekken moeten plaatsvinden, buiten het zicht van de kinderen. Daarvoor moet de politie ook agenten inzetten. Bovendien kunnen de voorstanders van Zwarte Piet zich eveneens gaan roeren.

Nieuw is wel dat de politie zich niet alleen druk maakt over de veiligheid van het publiek, maar nadrukkelijk ook van Sinterklaas en zijn gevolg. Doorgaans gaat het bij een groot publieksevenement vooral om het mobiliteitsvraagstuk: hoe komt zo'n grote mensenmassa veilig en snel de stad in en uit. Maar nu gaat het ook veel meer dan voorheen om de veiligheid in de stoet. Zo wordt bij de landelijke intocht in Gouda met enige vrees afgewacht hoe de kaas- en stroopwafelpieten zullen worden bejegend langs het parcours.

In andere gemeenten wordt overwegend laconiek gedaan over de risico's als gevolg van de heftige maatschappelijke discussie over Zwarte Piet. Ze wijzen erop dat het vooral een kwestie in de Randstad, en dan met name in de hoofdstad is. 'Bij ons leeft die discussie veel minder', zegt een woordvoerder van de politie in Noord-Nederland. 'En ik denk dat dat ook geldt voor Oost- en Zuid-Nederland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden