'Gewapende mannen gingen er vandoor met lijk Tariq Aziz'

Gewapende mannen hebben donderdag het lijk van de Iraakse oud-minister Tariq Aziz meegenomen op de luchthaven van Bagdad. Het gaat vermoedelijk om leden van sjiitische milities of Iraakse antiterreureenheden. Dit heeft een Iraakse parlementariër gezegd tegen het Amerikaanse VICE. De mannen wisten ongehinderd door diverse controleposten te gaan.

Redactie
Tariq Aziz in 2010. Beeld ap
Tariq Aziz in 2010.Beeld ap

Het stoffelijk overschot van Aziz, minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam Hussein, is sinds donderdag zoek. Volgens de familie, die is uitgeweken naar Amman, moest het lijk donderdagavond op een toestel worden gezet naar Jordanië om daar begraven te worden. Maar op de internationale luchthaven van Bagdad ging het mis.

Een medewerker van luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian bevestigde dat de laatste vlucht uit Bagdad was vertrokken zonder de kist van Aziz aan boord. De voormalige vicepremier overleed vorige week vrijdag in de zuidelijke sjiitische stad Nasiriyah in de gevangenis, waar hij in de dodencel zat. Autopsie wees uit dat hij was gestorven aan een hartaanval.

Aziz zat vast sinds hij zich in 2003, een maand na de invasie, had overgegeven aan het Amerikaanse leger. Hij was de enige christen in de kleine, machtige groep rond president Saddam Hussein.

Aziz, toen vicepremier, schudt de hand van president Saddam Hussein in 1998. De diplomaat werd vaak het gematigde gezicht genoemd van het Iraakse regime. Beeld ap
Aziz, toen vicepremier, schudt de hand van president Saddam Hussein in 1998. De diplomaat werd vaak het gematigde gezicht genoemd van het Iraakse regime.Beeld ap

Klopjacht

In 2010 werd hij veroordeeld tot de doodstraf, onder andere wegens misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou medeverantwoordelijk zijn geweest voor de vervolging van honderdduizenden sjiieten onder Saddam Hussein. De ooit machtige Baath-functionaris had een zwakke gezondheid. Zo had hij diabetes en hartklachten.

Volgens de parlementariër bevonden de gewapende mannen zich in een konvooi van drie auto's. Een functionaris bij de politie bevestigt tegenover VICE dat veiligheidstroepen, na gesprekken met luchthavenpersoneel, een klopjacht hebben geopend op de auto's.

In de uren na de diefstal van het lijk, waren voortdurend helikopters te zien boven de wijken Shula en Amil van Bagdad. Deze zijn bolwerken van sjiitische milities die met het leger meevechten tegen Islamitische Staat (IS). Opvallend is dat de mannen, aldus VICE, dezelfde zwarte pakken droegen van Iraakse antiterreureenheden.

Deze werden ooit opgezet door de voormalige sjiitische premier Nouri al-Maliki. Veel leden zijn nog trouw aan de oud-premier, onder wiens bewind de spanningen tussen sjiieten en soennieten flink opliepen.

Minister van Buitenlandse Zaken Aziz in 1984 op bezoek in het Witte Huis bij president Ronald Reagan. Irak, dat toen in een jarenlange oorlog was verwikkeld met Iran, werd in die tijd gesteund door de VS. Beeld ap
Minister van Buitenlandse Zaken Aziz in 1984 op bezoek in het Witte Huis bij president Ronald Reagan. Irak, dat toen in een jarenlange oorlog was verwikkeld met Iran, werd in die tijd gesteund door de VS.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden