Gewapende Albanezen in Zuid-Servië

Minder dan een jaar na de intocht van de troepenmacht KFOR tekent zich aan de oostgrens van Kosovo, op het grondgebied van Servië, een soort mini-Kosovo af, met etnische spanningen en schiet incidenten....

De komst van KFOR maakte in juni vorig jaar een einde aan de Servische suprematie over Kosovo, hoewel de provincie officieel nog steeds Servisch gebied is. Zo'n 70 duizend Albanezen die in de Presevo-vallei direct ten oosten van de provinciegrens woonden, bleven echter onder direct gezag van Belgrado vallen.

Door de komst van KFOR veranderde de oude provinciegrens in een soort ijzeren gordijn tussen twee vijandige bolwerken. Het gevolg was een oplopende spanning aan de oostzijde. De laatste weken lijkt die steeds meer de vorm aan te nemen van een beginnende strijd tussen Albanese guerrillastrijders en de Servische paramilitaire politie.

Zo'n vijf- à zesduizend Albanezen zijn op de vlucht geslagen naar Kosovo. Dinsdag werd de auto van een VN-functionaris die uit Belgrado kwam beschoten bij de grens, vermoedelijk door Albanezen.

De Joegoslavische generaal Vladimir Lazarevic noemde de NAVO verantwoordelijk voor de provocaties in het gebied. Hij sprak van 'een volgende etappe om Servië en Joegoslavië te vermorzelen'. Volgens Razi Halimi, de Albanese burgemeester van Presevo, is de surveillance door de Servische politie in het gebied de laatste maanden echter sterk toegenomen, en daarmee de brutaliteit van haar optreden. Na de terugtrekking uit Kosovo zijn diverse gewapende eenheden in Zuid-Servië achtergebleven.

Volgens de speciale gezant van de VN in Kosovo, Dennis McNamara, zouden de recente Servische acties een vergelding zijn voor de wreedheden tegen Serviërs in Kosovo, en met name voor de onlusten in Kosovska Mitrovica. Uit niets blijkt echter tot nog toe dat Serviërs de acties in de Presevo-vallei begonnen zijn.

Wel is zeker dat er sprake is van een instroom van gewapende Albanezen uit Kosovo. Zij noemen zich het Bevrijdingsleger voor Presevo, Medvedja en Bujanovac (Ucpmb) en lijken afkomstig uit de radicale gelederen van het oude Kosovo Bevrijdingsleger (UCK), die het bereikte doel van een vrij Kosovo niet genoeg vinden en willen doorgaan met vechten.

De dorpen Presevo, Bujanovac en Medvedja vormen samen een van zuid naar noord lopende, honderd kilometer lange overwegend Albanese strook langs de grens met Kosovo. Het Ucpmb noemt die strook 'Oost-Kosovo' en heeft als waarschijnlijke doel de daar woonachtige Albanese 'broeders' te bevrijden.

Een VN-vertegenwoordiger in Kosovo beschuldigde het Ucpmb er deze week van 'met KFOR te spelen'. De strijders 'hopen dat de Serviërs hun provocaties zullen vergelden met geweld tegen de Albanese burgerbevolking, om zo voor een golf van verontwaardiging teweeg te brengen en voor druk op KFOR om in te grijpen.' Ironisch genoeg liet Djura Lazic, een Joegoslavische minister zonder portefeuille, zich in identieke termen uit: het Ucpmb wil met geweld een Servische onderdrukking van Albanezen simuleren.

De Duitse opperbevelhebber van KFOR, generaal Klaus Reinhardt, heeft er bij de Amerikaanse troepen in de zone op aangedrongen de grens te 'verzegelen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden