Gewaardeerd en gehaat om haar kalmte/traagheid

Ze krijgt veel kritiek voor haar optreden in de zaak rond de 'treitervloggers' in Poelenburg. Wie is de Zaanse burgemeester?

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Burgemeester Geke Faber tijdens een extra raadsvergadering in het stadhuis van de gemeente Zaanstad. De gemeenteraad behandelt de situatie in de wijk Poelenburg in Zaandam. Beeld Jiri Buller/de Volkskrant
Burgemeester Geke Faber tijdens een extra raadsvergadering in het stadhuis van de gemeente Zaanstad. De gemeenteraad behandelt de situatie in de wijk Poelenburg in Zaandam.Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

Per 1 oktober stopt Geke Faber officieel als burgemeester van Zaanstad, daarna is ze nog twee maanden 'waarnemend'. Na een betrekkelijk voorspoedige ambtsperiode van negen jaar kent de eindsprint de nodige hindernissen.

Het begon deze maand met het conflict tussen het bestuur en enkele ouders bij de vermeende Gülenschool De Roos. Faber moest op last van de rechter proberen die twee partijen tot een oplossing te bewegen.

Sussen

Daarna werd zij opnieuw nationaal nieuws, vanwege het 'tuig van de richel' (dixit Mark Rutte) in Poelenburg. In die Zaanse probleemwijkfilmden jongeren zichzelf terwijl ze politie en buurtbewoners provoceerden en intimideerden.

In beide affaires slaagde de PvdA-burgemeester er bepaald niet in de boel te sussen. De onderhandelingen bij De Roos liepen op niets uit. Vandaag zal de rechter bepalen of de ouders hun 'hetze' tegen de school moeten stoppen. En het conflict rond de provocerende vloggers in Poelenburg loopt alleen maar verder op.

Donderdagavond kreeg Faber van een deel van de oppositie in de gemeenteraad een motie van wantrouwen aan haar broek wegens haar optreden in die zaak. Ze zou de problemen in Poelenburg veel te lang veronachtzaamd hebben, is het verwijt. Bovendien zou ze een raadslid hebben gebruuskeerd dat na haar optreden in talkshow Pauw werd bedreigd door jongeren. Iets wat Faber zelf ontkent.

Belgische dioxine-kippen

Geke Faber (64) begon haar politieke carrière in de provinciale Staten van Friesland. Later werd ze burgemeester van Zeewolde. Tot haar eigen verrassing vroeg Wim Kok haar in 1998 als staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Langzaam reageren en niet goed luisteren naar tegenstanders werd haar in die Haagse baan ook regelmatig verweten. Zo kreeg ze ruzie met boeren, natuurbeheerders en vissers. En was er het schandaal met Belgische dioxine-kippen. Faber meldde volgens de Tweede Kamer veel te laat dat die kippen ook in Nederland in de schappen waren beland.

Hans Luiten (oud-wethouder in Zaandam, eveneens PvdA) begrijpt waar die kritiek vandaan komt: 'Op het moment dat iedereen opgewonden begint te doen, gaat Geke niet direct mee. Razendsnel reageren en inspelen op emotie, is niet iets voor haar.'

Die zwakte is ook haar kracht, vindt Luiten. 'Kalm en gestaag zijn eigenschappen die in moeilijke dossiers vaak van grote waarde zijn. Dat heeft Geke onder meer gedaan bij een zeer lastige kwestie rondom verzakte huizen in Krommenie waardoor sommige bewoners in de financiële problemen kwamen. Dan kan ze ook heel warm zijn.' Faber is 'gewoon een prima burgemeester', vindt Luiten.

Lees ook: Van virtueel protest naar 'ratten vangen in Zaandam'

Het rechts-nationalistische verzet tegen asielzoekers en Turkse of Marokkaanse Nederlanders dreigt zich via Facebook naar de straat te verplaatsen. Op pagina's waar mensen eerder vooral hun frustraties deelden, wordt nu opgeroepen zaterdag massaal Oude Pekela 'te verdedigen' of 'ratten te vangen' in Zaandam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden