Gevulde zalm in bladerdeeg

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gevulde zalm in bladerdeeg (hoofdgerecht voor 6 personen).

Beeld de Volkskrant

Nee, subtiel is-ie niet, deze sensationele 'zalmbom', maar wel erg lekker! Je kunt hem tot een dag eerder voorbereiden. Een salade erbij is genoeg.

Loethe OlthuisBeeld Studio V

Voorbereiding

Smelt de boter in een braadpan. Stoof de preiringen zonder deksel ca. 5 minuten. Roer de bloem erdoor, laat 1/2 minuut garen en voeg al roerend de melk toe. Breng aan de kook en blijf roeren tot een gebonden saus. Meng de kaas erdoor: roer tot de kaas is gesmolten en de saus heel dik is. Laat afkoelen.

Verhit de olijfolie in een wok en bak de uisnippers en knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg de spinazie toe, roerbak op hoog vuur tot zacht en geslonken. Laat het spinaziemengsel uitlekken en afkoelen in een zeef, druk er zo veel mogelijk vocht uit. Breng de afgekoelde spinazie op smaak met zout en meng de dille en de couscous erdoor.

Bestrooi de zalmfilet rondom gul met zout en peper en snijd hem horizontaal open, maar niet helemaal door. Sla de zalm open (als een boek). Verdeel de helft van het spinaziemengsel over één kant en de helft van de kaassaus over de andere kant. Sla de vis weer dicht. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap, ruim tweeënhalf keer zo groot als de zalm. Leg de deeglap zo op de bakplaat dat ruim de helft ernaast steekt en leg de gevulde zalm op het deel op de bakplaat. Verdeel de rest van de spinazie en de rest van de kaas over de zalm. Maak de randen van het deeg vochtig met water en sla de deeglap over de spinazie heen. Vouw en druk het deeg rondom heel goed dicht. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en snijd een paar evenwijdige kerven in het deeg. Zet koel weg.

Beeld Loethe Olthuis

Ingrediënten:
-50 g boter
-1 dunne prei, in ringen
-20 g bloem
-200 ml melk
-150 g geraspte pittige kaas
-1 eetl. olijfolie
-1 ui, gesnipperd
-2 tenen knoflook, fijngehakt
-400 g diepvriesspinazie
-1 bosje dille, fijngehakt
-1 eetl. rauwe couscous
-750-800 g biologische of ASC-zalmfilet (één stuk, gelijke dikte)
-8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
-Bloem voor uitrollen
-1 ei, losgeklopt
-Extra: bakpapier, bakplaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de zalm in het midden in de oven 15 minuten op 180 graden en daarna ca. 30 minuten op 200 graden tot bruin en knapperig.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden