Gevulde tomaten met ei en baconkruim

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag gevulde tomaten met ei en baconkruim (ontbijtgerecht voor 3 tot 6 personen).

Vorige week was ik op tournee door het Verenigd Koninkrijk. Een van de plaatsen die ik aandeed, was Cambridge. Ik was te gast bij een onderzoeksinstituut waar ik te allen tijde mijn visitor pass moest dragen, omdat anders 'niet voor mijn persoonlijke veiligheid kon worden ingestaan'. Best een theatraal volkje, die Engelsen. Na afloop van mijn lezing werd mij een lunch aangeboden in een met zorg gekozen etablissement, 'erg Cambridgiaans en tegelijkertijd zeer excentriek'. Mijn verwachtingen waren hooggespannen.

Het etablissement bleek een tuin te zijn, The Orchard in Grantchester net buiten de stad, beroemd om de vele prominenten die er ooit kwamen: Virginia Woolf, John Maynard Keynes, Ludwig Wittgenstein, Stephen Hawking, allemaal sleten zij er hun middagen met het drinken van thee. Onder de appelbomen zaten we in groene strandstoelen, waar we geacht werden Engelse specialiteiten te nuttigen, zoals scones met roomkaas en jam, driehoekige sandwiches zonder korst en slappe ontbijtthee met een flinke scheut melk. Erg Cambridgiaans inderdaad en zeer excentriek, maar u merkt het al, niet echt aan mij besteed.

Ook de rest van de week maakte de Engelse keuken haar reputatie van vrij kansloos volledig waar. Het enige waar ze wel iets van bakten, was het ontbijt. Maar na zes ochtenden van gebakken eieren, worst, spek, gegrilde tomaten en witte bonen in tomatensaus gaat zo'n stevig begin van de dag wat tegenstaan, zeker als het in grote zalen vol met bunkerende ontbijtgenoten wordt genuttigd, waardoor de gruwelen van een leven op kostschool je opeens levendig voor ogen komen te staan.

Het inspireerde me wel tot deze verfijndere variant van een full breakfast, die als ontbijt, als lunch en zelfs als voorgerecht kan worden geserveerd.

Ingrediënten

- 6 grote tomaten
- olijfolie
- peper en zout
- wat Provençaalse kruiden
- 6 theel. crème fraîche
- optioneel: 3 ansjovisfilets
- 6 eieren
- 6 plakjes bacon
- worcestershiresaus

Bereidingswijze

Warm de oven voor op 200 graden. Snijd het kapje van de tomaten en lepel het vruchtvlees eruit. Doe dat voorzichtig, zodat de buitenkant van de tomaat niet scheurt. Neem een klein ovenschaaltje waar de tomaten net in passen, en bekleed dat met aluminiumfolie (dat u bestrijkt met olijfolie) of bakpapier. Leg de tomaten in de schaal en bak ze 10 minuten voor in de oven. Laat ze daarna even afkoelen en kruid de binnenkant met peper, zout en de Provençaalse kruiden. Doe in elke tomaat een theelepeltje crème fraîche (en voor een zilte toets een half ansjovisfiletje). Splits de eieren, waarbij u de eidooier telkens in een van de tomaten laat glijden. Verdeel daarna het eiwit over de tomaten, dat er best overheen mag lopen. Bak de tomaten nog eens 10 minuten in de oven, zodat het eiwit is gestold, maar de eidooier nog zacht. Bak de bacon in een droge pan krokant, laat uitlekken op bakpapier en hak daarna met een koksmes tot kruim. Serveer de tomaten met omliggend eiwit, garneer met het baconkruim en geef er worcestershiresaus bij om lustig mee rond te druppelen.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden