Gevulde Japanse groentepannekoekjes
Ze zijn energiek en gezond en hebben geen last van ouderdomsklachten. Overgewicht heeft hun nooit parten gespeeld. In Japan zijn inmiddels een kleine 59 duizend 100-jarigen geregistreerd. Reden voor het Japanse ministerie van Gezondheid vandaag een nationale feestdag in het leven te roepen om deze ouderen te eren.
Ingrediënten
4 eieren200 gram bloem
2 gram zout
flesje bier
6 bosuitjes
verse gember
2 teentjes knoflook
flink wat peper, vers gemalen
scheuten neutrale (zonnebloem)olie
200 gram fricandeau, in reepjes
200 gram taugé
1 bakje broccocress ter garnering
scheut Kikkoman sojasaus light
Uiteraard is gekeken naar wat in Okinawa zoal ter tafel komt. De keuken is beïnvloed door de Amerikanen die er waren gelegerd, vandaar dat taco met kaas nu een van de lokale gerechten is. Dat kan verklaren waarom de jongeren er obesitas ontwikkelen en de ouderen gezond blijven: die houden vast aan de traditionele gerechten, drinken groene thee en eten veel fruit, vis, verse groenten en weinig zuivel.
De Okinawi beschouwen zichzelf als buitenstaanders. Zij toveren met paarse zoete aardappel en eten alles van het varken, las ik met behulp van Google Translate. Alles, behalve de piep. Juist.
Wat kunnen wij maken zonder stad en land af te fietsen? De simpelste oplossing was hirayachi, pannekoekjes met bosui en tonijn. Makkelijk te bereiden en lekker, al kun je overbeviste tonijn eigenlijk niet meer met goed fatsoen op tafel zetten. Ik nam daarom fricandeau.
Klop de eieren los en vermeng met de bloem en het zout. Voeg wat scheuten bier toe en klop wederom. Het moet een vrij dun beslagje worden dat van de lepel afloopt. Laat even rusten. Snijd in de tussentijd zes bosuitjes in heel fijne ringetjes en rasp de gember fijn (formaat kinderduimpje). Voeg samen met de gehakte knoflook bij het beslag. Doe de peper erbij en klop wederom.
Verwarm een koekepan en laat een scheut olie heet worden. Bak drie in de pan, die laten zich straks het mooist uitserveren. Draai ze om als de bovenkant bijna droog is. Het zijn vrij licht gekleurde pannekoekjes. Leg ze op een verwarmde schaal en bak de volgende portie.
Doe de in reepjes gesneden fricandeau in een kommetje. Wok de taugé kort en leg op een schaaltje. Snijd de broccocress af. Indien niet voorradig, dan kunt u ook tuinkers gebruiken, al overheerst de smaak wat meer.
Beleg de pannekoekjes naar believen en besprenkel met een beetje sojasaus.