Gevraagd: coach die kan bouwen en langere tijd blijft

Liefst drie keer, bij het vastleggen van de coaches Fred Rutten, Steve McClaren en Michel Preud'homme, zei voorzitter Joop Munsterman van FC Twente plechtig: 'Hij moet de Arsène Wenger van Enschede worden.' Daar sprak het hart, niet de ratio.

CHARLES BROMET

AMSTERDAM - Geconfronteerd met zijn herhaaldelijk terugkerende uitspraak zei de preses vorige week, in de bestuurskamer van stadion De Grolsch Veste: 'Misschien kan ik dat beter niet meer zeggen, want het is toch niet realistisch. Maar ik ben een ouderwetse man. Ik wil dat een coach bouwt en de continuïteit waarborgt. Bij Arsenal kan het, bij Manchester United ook. Dus waarom hier niet?'

Daarin wil hij graag een beetje idealistisch blijven. Twente mist, onder meer, het kapitaal, de historie én de uitstraling van beide Engelse grootmachten. Dus leeft de club vrolijk verder in het besef dat de coach een passant is - of ze nu wil of niet.

Vandaar ook dat Munsterman zich niet laat opjagen in zijn zoektocht naar de opvolger van Preud'homme, een sleutelpositie in de organisatie. De club weet namelijk wat ze wil: een coach die terugkeert naar de Hollandse school qua speelstijl. Iemand die, op termijn, meer zelf opgeleide spelers laat doorstromen. Een 'grote naam' die ook over de grens deuren kan openen, zowel sportief als commercieel.

Toen PSV in 2006 weigerde het advies van scheidend coach Guus Hiddink op te volgen, om Rutten als zijn opvolger aan te stellen, hapte Twente toe.

Nadat McClaren als bondscoach van Engeland was uitgekotst na het missen van Euro 2008 arriveerde hij monter in Enschede. Toen hij vertrok naar VfL Wolfsburg, was er niemand die dacht aan Preud'homme, de voormalige topkeeper die in eigen land timmerde aan zijn cv als trainer.

Namen noemen

Nu vliegen de namen van beschikbare coaches (Adriaanse, Van Basten, Rijkaard, Koeman, Van Gaal) vrijwel dagelijks over de Veste. Lachend zei Munsterman dat Twente ook in België geen slechte naam heeft opgebouwd. Dus waarom zou de club, na René Vandereycken en Preud'homme, nu niet opnieuw bij een Belg terechtkomen? Bij Franky Verkauteren bijvoorbeeld, die kampioen werd met Racing Genk en dat in het verleden ook al twee keer was met Anderlecht?

Rutten, McClaren en Preud'homme, de coaches die de club de laatste jaren gestaag lieten groeien, leverden allen op hun geheel eigen wijze vakwerk. Onder Rutten werd aansluiting gemaakt met de Nederlandse top. McClaren maakte de club voor het eerst in de historie kampioen. Preud'homme handhaafde de nieuwe status door Twente tot de laatste speeldag om de titel te laten meestrijden.

Dat de club hem zo makkelijk heeft laten gaan, had vooral te maken met zijn gebruiksaanwijzing, een oneindig epistel vol kleine lettertjes dat meer een hoofdsluiter dan een bijsluiter was. Preud'homme voer zijn eigen koers, delegeerde niet en riep daarmee weerstand op.

Zijn verdiensten waren groot, maar binnen de organisatie werden weinig betraande gezichten waargenomen toen hij koos voor het grote geld van Al-Shabab. Maar misschien kan hij zich alsnog populair maken door vanuit het Midden-Oosten de backs Roberto Rosales en Bart Buysse naar Riyad te verordonneren. Dan worden er vast nog wel wat kratjes Grolsch bij hem afgeleverd.

Geen vergeten bladzijden

De beperkte backs, die overkwamen uit de Belgische competitie, passen in een bedenkelijk lijstje van Twentse miskopen in de recente historie. Van Nashat Akram herinneren we ons alleen een vage bijnaam. Vagif Javadov imponeerde vooral met zijn wenkbrauwen. En David Carney scheen defensieve capaciteiten gehad te hebben. Ze werden niet opgemerkt in Enschede.

In de Twentse organisatie, waar volgens commercieel manager Jan van Halst 'een vrolijk soort ontevredenheid' heerst, zijn dat geen vergeten bladzijden. Ze dienen ter lering in de wetenschap dat er meer zelf opgeleid talent moet doorstromen.

Clubicoon Theo Pahlplatz memoreerde het nog maar eens in een interview met de Volkskrant, kort na de gewonnen bekerfinale tegen Ajax. Graag zou de scout/commercieel medewerker zien dat Steven Berghuis en Ola John (beiden 19 jaar) definitief doorbreken. Maar willen ze er wel alles voor laten, vroeg de oud-aanvaller zich met twijfel in de stem af.

Het zal hem deugd hebben gedaan dat de nieuw aangestelde coach van de Twentse beloftenploeg, Patrick Kluivert, de talenten wil leren 'wat winnen is', zoals Munsterman deze week aan weekblad Voetbal International liet weten.

Pas als ook eigen jeugd doorbreekt, en dat gepaard gaat met vergelijkbare resultaten, zet Twente weer een volgende stap in zijn bewonderenswaardige ontwikkeling. Voorts wordt het interessant te zien in hoeverre de samenwerking met Manchester United, dat jonge Braziliaanse talenten stalt in Enschede, een succes zal blijken.

Aan voetbal-knowhow in elk geval geen gebrek met mensen als Jan van Halst, Evert Bleuming, Kees van Wonderen, Cees Lok, Theo en Boudewijn Pahlplatz, Alfred Schreuder en Youri Mulder. Terwijl zij, ongetwijfeld geamuseerd, alle suggesties voor nieuwe trainers tot zich nemen, weten zij wel wat nodig is om de continuïteit in Enschede te waarborgen.

De opgave is nu een trainer te vinden, die zich voor een langere periode wil committeren aan de uitdijende club. Je zou zeggen 'een Arsène Wenger van Enschede', maar dat is spelen met vuur. Voor je het weet, worden ze uitgeroepen tot coach van het jaar en zijn ze weer vertrokken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden