Gevonden servetje aanleiding nieuw MH370-onderzoek

Een servetje dat is aangespoeld op een strand aan de westkust van Australië wordt onderzocht, omdat het mogelijk aan boord van de vermiste vlucht MH370 is geweest. Het doekje zat nog in een Malaysia Airlines-verpakking, meldden Australische media vandaag.

Redactie
Het servetje in Malaysia Airlines-verpakking dat is aangespoeld op een strand aan de westkust van Australië. Beeld Screenshot video
Het servetje in Malaysia Airlines-verpakking dat is aangespoeld op een strand aan de westkust van Australië.Beeld Screenshot video

Een echtpaar vond het doekje op het strand ten noorden van Perth, afgelopen juli. Ze vonden het vreemd dat het nog verpakt was en namen het mee. Nu wordt het onderzocht in de Australische hoofdstad Canberra. Volgens experts is het goed mogelijk dat het lichte pakje in zee een grote afstand heeft afgelegd.

Dat voedt de theorie dat het doekje aan boord van de vermiste vlucht MH370 was. Dat toestel vloog vorig jaar maart van Maleisië naar China, maar verdween van de radar. Vermoedelijk maakte het rechtsomkeert en stortte het ver uit de Australische westkust in de Indische Oceaan. Mocht het servetje aan boord zijn geweest, dan is het het eerste voorwerp dat is gevonden.

De Chinese autoriteiten verwachten echter niet dat met zekerheid gezegd kan worden dat het servetje aan boord was van het ramptoestel. Er staan geen unieke codes op de verpakking en de doekjes zijn bepaald niet zeldzaam, meldt het persbureau Xinhua vandaag. De Chinezen hebben dat ook aan de Australische onderzoekers laten weten. China is nauw betrokken bij het onderzoek naar het vermiste toestel, aangezien aan boord vooral Chinezen waren.

MH370 een jaar geleden

Een jaar na de verdwijning van Malaysia Airlines-vlucht MH 370 zoeken nabestaanden van de passagiers nog altijd naar de verklaring voor dit mysterie. De meesten weigeren te geloven dat hun geliefden dood zijn.

Nog geen antwoorden in tussenrapport over MH370

Een interimrapport over de verdwijning - zondag precies een jaar geleden - van de Maleisische Boeing 777, vlucht MH370, biedt nog altijd geen uitzicht op een antwoord op de vraag waar het vliegtuig is gebleven. Het afgelopen zondag gepubliceerde tussenrapport wijst er onder meer op dat nieuwe feiten over het lot van het vliegtuig pas naar voren kunnen komen als het wrak gevonden is.

Het rapport beklemtoont dat de gezagvoerder uitstekend zijn werk kon doen en geen last had van bijvoorbeeld stress. Gezagvoerder Zaharie Shah had in zijn persoonlijke leven ook geen problemen of veranderingen die zouden wijzen op een kwalijke rol bij de verdwijning van het toestel van Malaysia Airlines. Dat verdween 8 maart vorig jaar op een reis van Kuala Lumpur naar Peking met 239 mensen aan boord.

Batterijen

Het rapport maakt melding van een lading van ruim 220 kilo mogelijk brandgevaarlijke batterijen aan boord. Die vracht kwam uit Penang in het noordwesten van Maleisië en is niet meer nagekeken op het vliegveld voor de lading aan boord ging. De lithium-batterijen waren volgens de voorschriften van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) verpakt. Het soort batterijen heeft eerder wel tot incidenten in vliegtuigen tijdens de vlucht geleid. Twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vervoeren geen ladingen van deze batterijen meer, meldden media in Kuala Lumpur.

Zoektocht

In de Indische Oceaan zoekt het Nederlandse bedrijf Fugro in opdracht van de Australische overheid al maanden op de zeebodem naar het wrak, maar ook die zoektocht is vooralsnog vruchteloos gebleken.

De vraag is hoe lang er nog gezocht blijft worden naar het toestel. Als het aan China ligt blijft de zoektocht doorgaan. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vandaag. En ook de Maleisische premier Najib Razak zei dat zijn land zich zal blijven inzetten voor de zoektocht naar het toestel. Maar Australië, dat een leidende rol heeft in de zoektocht, liet eerder deze maand uit monde van vice-premier Warren Truss weten dat er 'niet eeuwig' kan worden gezocht.

Complexe zoektocht

'De verdwijning van MH370 is zonder twijfel de meest complexe en technisch uitdagendste zoektocht in de geschiedenis van de luchtvaart', zei de Maleisische premier Razak in een verklaring. 'Samen met onze internationale partners hebben we elk flintertje bewijs onderzocht in de hoop dat het toestel ooit zal worden teruggevonden.'

De familieleden van de 239 voornamelijk Chinese inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines verkeren dus nog altijd in onzekerheid over het lot van de passagiers. Algemeen geaccepteerd is dat ze zijn omgekomen. Op verschillende plekken in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur wordt de vliegramp vandaag herdacht.

'De pijn bij de families is niet met woorden te beschrijven. Het gebrek aan antwoorden en bewijs maken die pijn nog ondraaglijker', sprak de Maleisische premier Najib Razak. Hij benadrukte dat het land zal blijven zoeken naar het toestel. Veel familieleden hebben nog hoop dat hun geliefden in leven zijn, schrijft de BBC.

Nabestaanden van de bemanningsleden hielden eerder vandaag een herdenking bij het huis van de vermiste steward Patrick Gomez. 'We denken continu aan wat er op die dag gebeurd kan zijn', sprak de vrouw van Gomez.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden