Gevolmachtigde minister van Curaçao in opspraak

Marvelyne Wiels, de zus van de vermoorde Curaçaose politicus Helmin Wiels, laat een spoor van vernieling achter, sinds ze juni 2013 is aangesteld als de gevolmachtigde minister van Curaçao in het Curaçaohuis in Den Haag. Deze hoge functionaris moet de Curaçaose regering vertegenwoordigen in de vergaderingen van de ministerraad van het Koninkrijk.

Charlotte Huisman
Gevolmachtigde minister van Curaçao Marvelyne Wiels. Beeld anp
Gevolmachtigde minister van Curaçao Marvelyne Wiels.Beeld anp

Op haar cv stond een hogeschooltitel die ze nooit had behaald, alsook een hoge leidinggevende functie bij een bank die ze nooit heeft bekleed. Het personeel op het Curaçaohuis siddert onder haar intimidaties, behalve misschien haar dochter die een functie kreeg buiten de officiële procedures om.

Vernietigend rapport

De Curaçaose ombudsman presenteerde deze week een vernietigend rapport over deze omstreden gevolmachtigde minister. Daarin staat bijvoorbeeld uitgebreid beschreven hoe ze haar plaatsvervanger treitert, met wie ze niet kan opschieten. Zo laat Wiels zijn dienstauto inwisselen voor het allerkleinste model, een auto waarvan ze kan weten dat haar plaatsvervanger daar niet inpast. Meerdere haar onwelgevallige medewerkers worden ontslagen of gedegradeerd. Ook laat ze onnodige, dure verbouwingen uitvoeren.

De 5 mei 2013 op Curaçao vermoorde politicus Helmin Wiels zou vlak voor zijn dood zijn zuster hebben voorgedragen als gevolmachtigde minister. Marvelyne Wiels wist de afgelopen twee jaar als de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland nogal wat mensen om haar heen te schofferen; behalve haar personeel ook Nederlandse Tweede Kamerleden, aannemers en journalisten.

Marvelyne Wiels ontkent alle beschuldigingen, waaronder de cv-fraude. 'De behaalde hbo-titel staat niet op mijn LinkedIn, u kunt dit nagaan', antwoordde zij de ombudsman. Maar op internet bleken nog oude versies van haar cv bewaard te zijn gebleven waarop de onjuiste gegevens nog wel waren vermeld.

'Glashelder'

VVD-Tweede Kamerlid André Bosman noemt het rapport 'glashelder'. 'De gedragingen van de gevolmachtigde minister zijn volstrekt ongepast. De verantwoordelijke regering van Curaçao zal maatregelen moeten nemen.'

'Uit dit rapport blijkt dat deze gevolmachtigde minister liegt, intimideert en verdraait', zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Hij denkt niet dat Wiels te handhaven is. Misschien kan premier Rutte bij Curaçao aankloppen, of ze niet iemand anders kunnen sturen, suggereert Van Raak.

Het Curaçaohuis was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden