Gevolgen topless-besluit niet te overzien

De kogel is door de kerk: blote borsten mogen voortaan op het strand van Rio. De burgemeester heeft besloten dat deze zomer het topless-seizoen wordt....

Het topless-besluit is rampzalig en de gevolgen zijn niet te overzien. Het genereert onzekerheid in de man-vrouw verhoudingen, plaatst het openbaar transport voor een gigantisch dilemma, bedreigt de kwetsbare textielsector, wakkert de animositeit tussen de deelstaten aan en het is een tijdbom voor de Mercosur, de wankele douane-unie die Brazilië met de buurlanden onderhoudt. Dat het buitenlands toerisme zal toenemen - dat denkt de burgemeester - is wishfull thinking. Buitenlanders storen zich niet aan inheemse zeden. Neem de stewardessen van de KLM. Hollands glorie ligt al jaren bloot bij de branding.

En hoe moet het verder met de Mercosul, die toch al onder druk staat door het eigengereide optreden van Brazilië? Wat zullen de buren denken? Rio geldt ook met bovenstukje als het Sodom van het o zo katholieke continent. Elke Argentijnse puber wil dat meemaken. Seks, drugs, samba en zon. Alles wat thuis niet is of mag, heb je in Rio. En dan nu ook nog die borsten. Argentijnse ouders zien het lijk al drijven. En de hotelsector ter stede ook. Die probeert al jaren van het seks-imago af te komen om de kwaliteitsgast te kunnen binnenhalen. Fijne burgemeester.

En wat zeggen ze in Bahia, waar nog veel meer strand en zon in de aanbieding is? Wat zeggen ze in de deelstaat waar de Portugezen vijfhonderd jaar geleden voor het eerst aan wal liepen en begroet werden door indianen? 'Bij ons mag topless al vijfhonderd jaar'. Zoveelste punt voor Bahia in de slag om toeristen. Fijne burgemeester.

En zou die man ooit gedacht hebben aan de bikini-industrie? Het land is door stug volhouden trendsetter in badmode geworden. A la Bresilienne (drie driehoekjes) is nu wereldwijd een begrip. Weinig stof voor veel geld, daar doet niemand meer moeilijk over. En nu? Blijft er nog wat te naaien over? Op alleen een draadje tussen de billen houd je geen naaiatelier draaiende.

Het topless-besluit genereert dilemma's. In de strandwijk Copacabana drink je een pilsje in de bar in bikini, doe je boodschappen in bikini en je neemt in badkostuum de bus. En nu? Moet je voor dat ene pilsje de melkfabriek weer inpakken? Of voor dat ene pakje sigaretten? Die twee bushaltes? En moet de militaire politie op de strandboulevard ingrijpen? Of pas in de zijstraten? Jaren discussie wordt het. Fijne burgemeester.

Die man heeft niet begrepen dat het bovenstukje een cruciale fase in de intermenselijke communicatie belichaamt. Is al jaren getrouwd en nooit op een strand gesignaleerd. Het strand is een grote erotische speelplaats. Weet hij veel van blikken vangen, vleien, frummelen en zoenen stelen? Of van schatten die schoorvoetend prijs worden gegeven. Het topless-besluit is een drama voor de machista die eer in zijn werk schept. Wat valt er te veroveren als er geen bovenstukje is? Wat moet je met een tepel die uren op zicht ligt? Meteen afzakken naar het broekje? Fijne burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.